Planurile lui Emmanuel Macron, ridiculizate la Moscova. „Ambiții paranoice și nebune”

Planurile lui Emmanuel Macron, ridiculizate la Moscova. „Ambiții paranoice și nebune” Emmanuel Macron / Sursa Foto: Twitter/X

Emmaneul Macron, președintele Franței, le-a cerut la începutul acestei luni aliaților ucraineni să dea dovadă de mai mult curaj în abordarea conflictului din Ucraina. Vineri, 15 martie, liderul de la Paris a lansat un nou avertisment la adresa statelor occidental.

Macron afirmă că, în scenariul în care Federația Rusă și-ar îndeplini obiectivele din „Operațiunea Specială de Eliberare”, alte trei state ar urmă să fie constant amenințate de regimul lui Vladimir Putin.

Emmanuel Macron, avertisment pentr statele est-europene

România, Polonia și Republica Moldova sunt statele menționate de Emmaneul Marcon carea ar urma să intre în vizorul Moscovei în cazul unei victorii a Rusiei în războiul din Ucraina. În plus, Uniunea Europeană ar rămâne fără credibilitate în cazul în care Putin ar obține victoria în fața omologului său ucrainean.

„Dacă lăsăm Ucraina să piardă, atunci cu siguranță Rusia va amenința Moldova, România și Polonia. Nu va mai fi posibilă securitatea europeană. Dacă Rusia va câștiga acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero. Ce fel de credibilitate va avea Uniunea Europeană la ea acasă, dacă va permite acest lucru?

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce securitate vor mai avea europenii? Credeți că polonezii, lituanienii, estonienii, letonii, românii, bulgarii vor mai avea o secundă de pace?”, a avertizat președintele francez într-un mesaj video.

Emmanuel Macron avertistment dur pentru trei state din estul-Europei

Emmanuel Macron / Sursa foto: Arhova EvZ

Republica Moldova, cea mai afectată

În accepțiunea liderului francez Republica Moldova ar fi cea mai afecată, în condițiile în care regimul de la Chișinău nu face parte din blocul politico-militar NATO și nici din proiectul european UE.

„Ce să mai vorbim despre Republica Moldova, care nici măcar nu este membră UE, dar care va fi amenințată instantaneu. Dacă Rusia ar câștiga, viața francezilor s-ar schimba. Nu am mai avea deloc securitate în Europa. Cine s-ar putea gândi, pentru o singură secundă, că președintele Putin, care nu a respectat niciuna dintre limitele și niciunul dintre angajamentele sale, s-ar opri acolo (n.r. Ucraina)”, a adăugat Emmanuel Macron.

În continuarea mesajului, Emmanuel Macron a evidențiat că Franța, una dintre cele mai puternice armate din lume și totodată membră în Consiliul de Securitate Permanent al ONU, nu va începe ofensiva împotriva Federației Ruse. Dar, acest lucru nu înseamnă că Franța va râmâne impasibilă la agresiunile Rusiei din Ucraina.

Obiectivul lui Macron și reacția Moscovei

„Avem un singur obiectiv. Rusia nu poate și nu trebuie să câștige acest război! Sunt mai puțin de 1.500 de km între Strasbourg și Liov. Războiul nu e un film și nu e departe. Toate opțiunile sunt posibile.

Responsabilitatea stă exclusiv pe umerii regimului de la Kremlin. Nu la noi. Noi nu vom începe ofensiva și nu vom lua inițiativa. Franța este o forță a păcii. Dar azi, ca să avem pace în Ucraina, nu trebuie să fim slabi”, a adăugat Macron.

La scurt timp după mesajul video urcat de președintele francez pe rețeaua de socializare X, Moscova a răspuns prin vocea lui Serghei Narîșkin, șeful spionajului rusesc. Oficialul Federației Ruse a catalogat afirmațiile președinteului Emmanule Macron, „vise nebune și paranoice”.