Evenimentul Zilei > International > Planul strategic al SUA pentru eliminarea Huawei. Secretul dezvăluit de americani
Planul strategic al SUA pentru eliminarea Huawei. Secretul dezvăluit de americani

Planul strategic al SUA pentru eliminarea Huawei. Secretul dezvăluit de americani

Serviciile de informații al Statelor Unite afirmă că Huawei Technologies Co. are acces, de mai bine de un deceniu, în mod secret, la reţelele de telecomunicaţii din întreaga lume.

 

Potrivit oficialilor americani, acest lucru este posibil folosind aşa numitele „back doors”. În consecință, Washingtonul încearcă să îşi convingă aliaţii să excludă compania chineză din reţelele lor

SUA au păstrat aceste informaţii secrete până la sfârşitul anului trecut, când oficialii americani au furnizat detalii aliaţilor, inclusiv Marii Britanii şi Germaniei, potrivit oficialilor din cele trei ţări. Aceasta a fost o mişcare strategică din partea Statelor Unite, care în trecut a susţinut că nu are nevoie de dovezi ale ameninţării pe care Huawei o reprezintă pentru securitatea naţiunilor.

Atunci când producătorii de hardware de telecomunicaţii vând echipamente care permit comunicarea mobilă, legea impune ca acestea să permită accesul autorităţilor în reţele în scopuri legale. De asemenea, aceste companii trebuie să se asigure că reţelele nu pot fi accesate fără acordul operatorului. Numai oficiali autorizaţi pot accesa reţelele în acest mod, măsură fiind reglementată de legi şi protocoale în fiecare ţară.

Oficialii americani au declarat că Huawei a construit echipamente care permit accesarea reţelelor prin aceste interfeţe, fără ştirea operatorilor. Oficialii nu au furnizat detalii despre modul în care Huawei este capabil să facă acest lucru.

„Avem dovezi că Huawei are capacitatea de a accesa în secret informaţii personale şi sensibile în sistemele pe care le întreţine şi le vinde în întreaga lume”, a spus consilierul pentru securitate naţională Robert O’Brien.

Luna trecută, Marea Britanie, în ciuda activităţilor de lobby intens din partea administraţiei Trump, a acceptat folosirea echipamentelor Huawei în părţile neesenţiale ale reţelelor 5G.

Huawei „nu a făcut şi nu va face niciodată nimic care să compromită sau să pună în pericol securitatea reţelelor şi a datelor clienţilor săi. Respingem aceste ultime afirmaţii. Din nou, se repetă acuzaţii nefondate fără a furniza niciun fel de dovezi concrete”, a spus compania.

Un înalt funcţionar Huawei a respins sugestia că Huawei ar putea accesa reţelele în modul descris de oficialii americani.

„Utilizarea interfeţei legale de interceptare este strict reglementată şi aceasta poate fi accesată numai de către personalul certificat al operatorilor de reţea. Niciun angajat Huawei nu are voie să acceseze reţeaua fără o aprobare explicită a operatorului de reţea ”, a declarat oficialul.

Legislativul german urmează să voteze în următoarea perioadă o lege care ar permite Huawei accesul complet la piaţa sa 5G, dacă ofera garanţii de securitate. Germania şi multe alte ţări încep să construiască reţelele mobile de ultimă generaţie, iar trei dintre cei mai mari operatori de reţea din Germania folosesc echipamente Huawei.

Deutsche Telekom AG, cel mai mare operator din Germania, a declarat că nu este îngrijorată de propria reţea din Germania.

Un purtător de cuvânt al PLC Vodafone Group din Londra, unul dintre cei mai mari furnizori de telecomunicaţii din lume, a declarat că nu există nici un indiciu că vreunul dintre furnizorii săi de echipamente a avut acces neautorizat la reţelele sale. Oficialul a spus că doar angajaţii autorizaţi ai companiei s-ar putea conecta la sistemul de interceptare legală, potrivit zf.ro