Editura Evenimentul si Capital

Plângere penală împotriva maltratării animalelor

Autor: | | 3 Comentarii | 347 Vizualizari

Marius Marinescu, preşedinte fondator al Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, a depus o plângere penală la Parchetul General, în care solicită tragerea la răspundere a celor vinovaţi de moartea celor 11 animale în incendiul izbucnit joi la o clădire a Circului Globus din Bucureşti.

În plângerea penală depusă la Parchet, Marius Marinescu le-a cerut procurorilor să fie efectuate cercetări pentru săvârşirea mai multor infracţiuni: omorârea animalelor cu intenţie; maltratarea şi schingiuirea animalelor; provocarea de suferinţe fizice şi psihice prin orice mijloace; folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri.

"Folosirea animalelor în spectacole nu are un caracter educativ pentru copii. Cei mici înţeleg că pot chinui animalele pentru a se distra. În felul acesta, animalelor li se încalcă drepturile, iar percepţia copiilor privind fiinţele vii este distorsionată", a declarat sâmbătă Marius Marinescu, pentru Agerpres.

Plângerea penală a fost depusă vineri la Parchetul General, după ce un incendiu puternic a izbucnit joi la o anexă a Circului Globus, iar 11 animale au murit arse de vii.

"Trebuie subliniat faptul că animalele sălbatice deţinute de către reprezentanţii Circului Globus şi utilizate în spectacole nu au beneficiat niciodată de condiţiile habitatului natural, acestea fiind permanent stresate psihic şi fizic, prin nesfârşitele ore de dresaj. Animalele care nu mai puteau fi utilizate în spectacole erau 'trase pe dreapta', nemaiprezentând interes nici măcar în asigurarea condiţiilor de bunăstare şi protecţie, ca în cazul de faţă. Aşadar, animalele în cauză erau exploatate doar pentru divertisment şi bani. Este indubitabilă comiterea infracţiunii de ucidere a animalelor, sub aspectul vinovăţiei cu intenţie. Având în vedere că, în reglementarea faptei, legiuitorul nu a prevăzut existenţa unui anume scop pentru a se putea ajunge la concluzia că această faptă s-ar comite numai cu intenţie directă (conform dispoziţiilor art.16 alin.3 lit.a Cpp) apreciem că această faptă s-a comis şi cu forma de vinovăţie a intenţiei indirecte, respectiv făptuitorul prevede rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii lui (art.16 alin.3 lit.b Cpp). Aceasta pentru că, deşi cunoaşte starea imobilului, starea instalaţiilor electrice, instalează calorifere pentru încălzirea animalelor supraîncărcând reţeaua electrică, fapt ce conduce la producerea incendiului. O asemenea atitudine iresponsabilă se manifestă deoarece animalele folosite în spectacole pot fi înlocuite oricând, bunăstarea şi protecţia acestora fiind lăsată la latitudinea îngrijitorilor", se arată în plângerea lui Marius Marinescu.

În legătură cu infracţiunea de "provocarea de suferinţe fizice şi psihice prin orice mijloace", Marius Marinescu susţine că neasigurarea condiţiilor de habitat natural şi supunerea animalelor la ore intense de dresaj provoacă acestora suferinţe psihice şi fizice.

Carmen Iohannis facuta PRAF de Olguta Vasilescu. Nevasta lui Manda, GLUME NEMILOASE despre sotia presedintelui: Rochita roz deasupra genunchiului...

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI