Evenimentul Zilei > Actualitate > Plajele de pe litoral, lărgite cu 650 milioane de euro. România, mai mare cu 140 hectare
Plajele de pe litoral, lărgite cu 650 milioane de euro. România, mai mare cu  140 hectare

Plajele de pe litoral, lărgite cu 650 milioane de euro. România, mai mare cu 140 hectare

Compania Apele Române Dobrogea- Litoral a finalizat proiectul european de lărgire a cinci plaje din Mamaia, Constanța și Eforie Nord, în valoare de 175 milioane de euro. Urmează partea a doua a proiectului, în valoare de 650 milioane de euro, pentru reabilitarea a 11 porțiuni de plajă, din Delta Dunării până la Vama Veche.

Prima parte a proiectului de lărgire a plajelor a fost finalizată însă, cel puțin un an de zile, antreprentorii Van Oord și Por Bau, sunt notificați și răspund astfel de eventualele deficiențe  care pot apărea pe cele cinci plaje. Întinderile de nisip au fost lățite pe o lungime de 7,3 kilometri, însumând o suprafață totală de 42 hectare. 

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea- Litoral (ABADL), beneficiarul lucrării, monitorizează acum  plajele reabilitate cu ajutorul unei drone. “Putem vedea astfel care este evoluția lor după sezonul rece după înnisiparea plajelor și după amplasarea și montarea strucurilor hidrotehnice în larg”, explică purtătorul de cuvânt al ABADL, Marieta Iorga.

Lucrările la partea a doua a proiectului de reabilitare a celorlalte plaje de pe litoral vor începe, cel mai probabil, în 2017, după ce în acest an se organizează licitațiile pentru desemnarea consultantului și a constructorilor. Lucrările vor fi terminate, conform angajamentului la UE, în luna decembrie 2020. 

Gheorghe Boieru,consultantul Apelor Române vine cu precizări. “Sunt 11 porțiuni de plajă de la Portița la Vama Veche, pe o lungime de 36 kilometri. La 2 Mai vor fi și lucrări de consolidare a falezei care stă să se prăbușească. Sunt 38 de locuințe cu mari probleme iar alte 57, care au autorizație de construcție, trebuie  neapărat ajutate pentru că altfel într-un an le pleacă casele de acolo.  După înnisiparea cu nisip adus din largul mării, Românai se va mai împroprietări cu 137 de hectare".

 

 

.