Evenimentul Zilei > Actualitate > Pionii lui Putin, deconspirați în SUA. Fost înalt funcționar F.B.I, implicat în spionajul rusesc
Pionii lui Putin, deconspirați în SUA. Fost înalt funcționar F.B.I, implicat în spionajul rusesc

Pionii lui Putin, deconspirați în SUA. Fost înalt funcționar F.B.I, implicat în spionajul rusesc

Procurorii acuză că Charles McGonigal, care a fost șeful serviciului de contrainformații din New York, a primit plăți de la Oleg Deripaska pentru a investiga un oligarh rus rival.

Un fost oficial de rang înalt al F.B.I. este acuzat că a conspirat pentru a încălca sancțiunile americane împotriva Rusiei, primind plăți secrete de la un oligarh rus, Oleg V. Deripaska, în schimbul investigării unui oligarh rival, au anunțat luni autoritățile.

Fostul oficial, Charles McGonigal, care a fost agent special responsabil al diviziei de contraspionaj a F.B.I. din New York înainte de a se pensiona în 2018, a supravegheat și a participat la anchete privind oligarhi ruși, inclusiv pe Deripaska, a precizat guvernul.

Procurorii federali din Manhattan au declarat că McGonigal, în vârstă de 54 de ani, a încălcat sancțiunile americane prin faptul că a acceptat să îl ajute pe dl Deripaska, el însuși sancționat anul trecut.

Deripaska, un magnat al aluminiului care are legături cu președintele rus Vladimir V. Putin, a fost clientul lui Paul Manafort, care timp de câteva luni în 2016 a fost președintele campaniei lui Donald J. Trump și care în 2018 a fost condamnat pentru fraudă financiară și alte infracțiuni.

Două capete de acuzare pentru fostul funcționar F.B.I

Actul de acuzare desecretizat luni la Curtea Federală Districtuală din Manhattan îl acuză pe fostul funcționar al F.B.I., dl McGonigal, de un cap de acuzare pentru încălcarea sancțiunilor americane, un cap de acuzare pentru spălare de bani și două capete de acuzare pentru conspirație.

Avocatul lui McGonigal, Seth D. DuCharme, a declarat că clientul său intenționează să pledeze nevinovat la înfățișarea sa de luni la tribunalul federal din Manhattan.

„Charlie a servit Statele Unite în mod capabil, eficient, timp de zeci de ani”, a declarat DuCharme. „Am analizat îndeaproape acuzațiile aduse de guvern și așteptăm cu nerăbdare să primim dovezi pentru a ne putea face o părere despre care sunt dovezile pe care guvernul intenționează să se bazeze.”

Actul de acuzare a acuzat, de asemenea, un al doilea bărbat, Serghei Șestakov, un fost diplomat sovietic și rus care a devenit ulterior cetățean american și a lucrat ca interpret rus pentru instanțe și birouri guvernamentale. Avocatul domnului Shestakov, Bennett M. Epstein, a refuzat să comenteze, potrivit NewYorkTimes.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: