Evenimentul Zilei > Sport > Pierduți de sport, recuperați de politică, muzică și literatură
Pierduți de sport, recuperați de politică, muzică și literatură

Pierduți de sport, recuperați de politică, muzică și literatură

Vladimir Putin, Barack Obama, Julio Iglesias și Albert Camus au cochetat în tinerețe cu judo-ul, baschetul și fotbalul

Trecutul comun al multor oameni importanți din politică, muzică, literatură sau religie este legat de sport. Au visat să devină celebri în arene, au eșuat, dar au strălucit în alte domenii. Vladimir Putin, liderul de fier de la Kremlin, a fost atras de sporturile de contact.

La vârsta de 14 ani, președintele Rusiei a început să practice sambo, un derivat al artelor marțiale, întâlnit în fosta Uniune Sovietică. Este vorba despre tehnica autoapărării fără arme.

Bun prieten cu Marius Vizer

Ulterior, Putin s-a dedicat judo-ului și a reușit să exceleze. A obținut centura neagră la vârsta majoratului și s-a impus în mai multe concursuri de profil, organizate în U.R.S.S. A ținut aproape de acest sport și după ce s-a consacrat în politică, și a participat la mai multe competiții demonstrative. Este foarte bun prieten cu românul Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo.

Obama a visat la NBA

Barack Obama (foto, la minge), președintele SUA, este un mare fan al baschetului. A practicat acest sport în liceu și a sperat să ajungă în NBA.


FOTO; Barack Obama


Obama a crescut cu generația de baschetbaliști ce l-a avut ca lider pe marele Kareem Abdul-Jabbar. În 2012, în ziua alegerilor pentru desemnarea liderului de la „Casa Albă”, Barack a revenit la vechea pasiune și s-a relaxat aruncând cu mingea la panou.

Camus nu-și permitea să alerge

Albert Camus, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secoului XX, laureat al Premiului Nobel pentru literatură – 1957 – a îndrăgit fotbalul. Născut în Algeria, Camus bătea mingea de dimineața până seara. Fiind foarte sărac, nu-și permitea luxul de a alerga prea mult, pentru a nu toci singura pereche de încălțări. Așa că s-a oferit să intre în poartă, deși voia să marcheze goluri, ca atacant. S-a spus despre el că putea ajunge un mare goalkeeper, dar la 17 ani s-a îmbolnăvit de tuberculoză și a abandonat sportul.


FOTO: Albert CamusPavarotti a apărat la Modena

Regretatul tenor italian Luciano Pavarotti (foto, centru) și-a început copilăria pe terenul de fotbal. „Regele Do-urilor înalte”, așa cum a fost denumit, mai târziu, Pavarotti, a jucat pe postul de portar la Modena. Însă, visul său de a deveni jucător profesionist s-a spulberat odată cu insistențele mamei sale de a agăța ghetele-n cui pentru a se îndrepta către școală.


FOTO: Luciano PavarottiPeste ani, puștiul care a renunțat la fotbal a fost răsplătit, în cele din urmă, de această disciplină, devenind faimos în muzică, după ce a transformat aria „Nessun Dorma”, în imnul Cupei Mondiale din 1990, desfășurată în Italia. În 2007, Luciano Pavarotti a pierdut lupta cu cancerul la pancreas și a decedat, la vârsta de 71 de ani.

Accidentarea i-a adus faima

Spaniolul Julio Iglesias a fost, în tinerețe, portarul de drept al juniorilor de la Real Madrid. Visul său de a ajunge în echipa mare a grupării madrilene s-a spulberat în luna septembrie a anului 1963, atunci când Julio a suferit un grav accident de mașină și, timp de doi ani, nu a mai putut merge. Pauza forțată i-a blocat definitiv cariera fotbalistică și l-a transformat doar într-un mare fan al „Sportului Rege”. Pentru a evita depresia după accident, o asistentă din spitalul în care era internat pentru recuperare, i-a dăruit o chitară. Scopul era ca Iglesias să-și țină mintea ocupată și să-și miște mâinile. Astfel, Julio Iglesias a devenit cântărețul care a vândut cele mai multe albume din istorie și este considerat un „galactic” al muzicii.


FOTO; Julio IglesiasUn mare iubitor al sportului

Papa Ioan Paul al II-lea, pe numele său Karol Jozef Wojtyla, a fost cel mai iubit Suveran Pontif din istorie. Interesant este faptul că înainte să fie numit Papă, polonezul a apărat pentru echipa orașului său natal, Wadowice. Perioada de studenție pe care a petrecut- o la Universitatea din Cracovia nu l-a împiedicat pe tânărul Karol să continue să apară pe terenul de fotbal.


Papa Ioan Paul al II-lea a fost portarul echipei din orașul său natal, Wadowice


A fost numit Papă din 1978 și până în 2005, iar tot acel timp nu a renunțat niciodată la interesul pentru „Sportul Rege”. În 2001, Papa Ioan Paul al II-lea l-a binecuvântat pe portarul englez Shey Given (pe atunci la Manchester City), în ziua în care acesta s-a însurat. A trecut în neființă pe data de 2 aprilie 2005, în Duminica Milostivirii Divine și a fost beatificat de Papa Benedict XVI (susținător al echipei Bayern Munchen) pe 1 mai 2011, iar pe 27 aprilie 2014 a fost trecut în rândul sfinţilor de către actualul Papă, Francisc.


FOTO: Papa Ioan Paul al II-leaNoul Suveran Pontif, argentinianul Jorge Mario Bergoglio, primul Papă de origine sud-americană, este suporter al formației San Lorenzo (Argentina).

„James Bond” i-a refuzat pe „diavoli”

Unul dintre cei mai mari actori, Sir Sean Connery, cunoscut pentru interpretarea rolului principal din seria „James Bond”, a fost la un pas de juca pentru Manchester United. În 1953, Connery evolua pentru Bonnyrigg Rose, iar după ce a participat la un trial, legendarul antrenor al lui United, Matt Busby, l-a dorit pe „Old Trafford”. Ar fi putut fi coleg cu George Best la United, dar acesta a refuzat. Pe atunci s-a scris în presa britanică că „diavolii” îi oferiseră un salariu de 25 de lire pe săptămână. Înainte, la 18 ani, Sean făcuse şi bodybuilding, luând, ulterior, locul al treilea la Mr. Universe. „Ca să ajung un top-player mi-ar fi luat vreo 7 ani, iar eu aveam 23 atunci. M-am decis să mă dedic actoriei și s-a dovedit că am făcut o mutare foarte inteligentă”, a declarat Sir Sean Connery. 

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: