Evenimentul Zilei > Social > Doliu în lumea artistică din România. Pictorul Zamfir Dumitrescu a murit
Doliu în lumea artistică din România. Pictorul Zamfir Dumitrescu a murit

Doliu în lumea artistică din România. Pictorul Zamfir Dumitrescu a murit

Doliu în lumea artistică din România. Pictorul Zamfir Dumitrescu a murit sâmbătă. Acesta a fost președinte al Uniunii Artiștilor Plastici.

Sâmbătă, pictorul Zamfir Dumitrescu a murit. Anunțul a fost făcut de către Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) din România, într-o postare pe Facebook.

„Pictorul Zamfir Dumitrescu, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România în perioada 2002-2007, profesor universitar doctor, fost deputat în Parlamentul României în legislatura 2004-2008, intră începând de azi 6 Februarie 2021 în Constelaţia Nemuririi.

Pictorul Zamfir Dumitrescu rămâne în conştiinţa noastră unul dintre reperele ştiinţei Perspectivei, un plastician de prestigiu cu o strălucită carieră naţională şi internaţională, cunoscut şi recunoscut ca fiind un strălucit elev al maestrului Corneliu Baba. (…) Dispariţia sa lasă un mare gol în Arta românească. Transmitem pe această cale condoleanţe familiei”, precizează UAP.

Pictorul Zamfir Dumitrescu s-a născut la 15 aprilie 1946, în Bucureşti. În 1970, a absolvit al Institutul de Arte Plastice ‘Nicolae Grigorescu’ din Bucureşti, la clasa profesorului Corneliu Baba.

Zamfir Dumitrescu a fost membru al International Guild of Realism din Statele Unite ale Americii, al asociaţiei italiene CallforArt., al A.I.A.P.P.

A obţinut numeroase premii internaţionale, dintre care trebuie amintit cel din anul 2006 când a primit Medalia de aur pentru pictură la al treilea Salon oficial de artă de la Caraguatatuba din Brazilia.

Pictorul Zamfir Dumitrescu a murit. Opera sa va rămâne în istorie

Lucrarea sa „Ars Perspectivae”, unicat între apariţiile editoriale din întreaga lume, a primit Premiul Academiei Române pe anul 2002.

Ca preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Zamfir Dumitrescu a susţinut fenomenul artistic contemporan, dezvoltând numeroase proiecte manageriale. A înfiinţat Şcoala de Arte şi Meserii „Dimitrie Paciurea”, iar în calitate de deputat a iniţiat mai multe legi. Dintre acestea cea mai importantă este Legea numărul 8/2006 privind acordarea indemnizaţiei compensatorii artiştilor pensionari, membri ai Uniunilor de Creatori legal constituite, Uniuni recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Şi-a dedicat întreaga viaţă carierei de dascăl la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, unde a contribuit la formarea a numeroase generaţii de artişti, fiind conducătorul lucrărilor de doctorat ale unor importanţi artişti plastici.