Evenimentul Zilei > International > Petro Poroşenko: Ucraina va putea solicita aderarea la UE peste 5 ani
Petro Poroşenko: Ucraina va putea solicita aderarea la UE peste 5 ani

Petro Poroşenko: Ucraina va putea solicita aderarea la UE peste 5 ani

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat, luni, în debutul summitului Ucraina-UE care se desfăşoară la Kiev, că ţara sa va îndeplini în cinci ani de zile criteriile pentru a solicita aderarea la Uniunea Europeană.

"Suntem ambiţioşi în planurile noastre şi în credinţa noastră, de aceea declarăm că în cinci ani va trebui să implementăm Acordul de Asociere cu UE şi să punem în aplicare aquis-ul comunitar pentru a solicita să devenim membri", a declarat Poroşenko.

"Actualul summit are loc în noua Ucraină de după revoluţia care a reorientat dezvoltarea Ucrainei spre Europa", a declarat Poroşenko.

Şeful statului ucrainean a subliniat că aderarea Ucrainei la UE este obiectivul-cheie şi o aspiraţie strategică.

"Acest obiectiv este confirmat încontinuu de sondajele de opinie" şi, din acest motiv, ţara aşteaptă "un sprijin permanent şi semnificativ al Uniunii Europene în favoarea acestei aspiraţii", a adăugat el.

Totodată, Poroşenko a apreciat că Ucraina s-a lovit de cea mai mare ameninţare din istoria sa de stat independent: agresiunea din partea Rusiei.

"Rusia nu doar că a atentat împotriva suveranităţii Ucrainei, ci a modificat ordinea mondială", a adăugat Poroşenko.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că înţelege "dorinţa Ucrainei de a deveni membră a Uniunii Europene" şi a subliniat că această ţară "a făcut mereu parte din familia europeană".

"Deşi Ucraina nu este membră a UE, este o rudă apropiată a familiei noastre europene. Şi în viitor Ucraina trebuie să-şi consolideze şi mai mult poziţiile în Europa, în structurile europene, în casa europeană", a declarat Juncker.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: