Peștele pe care trebuie să-l evităm. Sfaturile unui medic

Peștele pe care trebuie să-l evităm. Sfaturile unui medic Pește. Sursa foto: Dreamstime

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Sf. Parascheva” Iaşi, dr. Florin Roşu, a declarat că anumite tipuri de peşte trebuie evitate. Cei care le mănâncă riscă să facă toxiinfecție alimentară.

Peștele e sănătos, dar poate provoca și probleme. Are mare importanță cum îl alegem Medicul Florin Roşu, a declarat că oamenii trebuie să evite anumite tipuri de pește pentru a nu face toxiinfecție alimentară. Mai multe specii de peşte şi crustacee pot conţine biotoxine otrăvitoare, persistente inclusiv după gătire. Gătirea, marinarea sau congelarea nu distrug aceste toxine.

Peștele pe care trebuie să le evităm

„Acest fapt este întâlnit mai ales la peştii din regiunile tropicală şi subtropicală. Cea mai frecventă intoxicaţie este cea cu toxina botulinică. Aceasta prezintă caracteristici specifice. Pacientul prezintă vedere dublă, la un moment dat prezintă o paralizie la nivel facial, caracterizată prin căderea pleoapei, pacientul nu mai poate deschide ochii. Această paralizie a musculaturii începe să coboare, pacientul prezintă disfagie, greutate la înghiţire, până ce acest reflex este cu totul abolit, adică dispare, iar dacă nu se intervine la timp, pacientul va suferi un stop respirator, pentru că paralizia va afecta şi muşchii respiratori”, a spus medicul.

Toxiinfecție alimentară, copil, stări de rău, grețuri, vărsături, amețeli

Tipurile de pește care trebuie evitate. Riști să faci toxiinfecţie alimentară / Sursă foto: Dreamstime.com

Primele simptome ale toxiinfecției alimentare cu pește

Medicul a explicat și care sunt primele simptome pe care nu trebuie să le ignorăm. Printre ele se numără: greaţă, vărsături, crampe abdominale, scaune diareice

Ne puteți urmări și pe Google News

„În general, o toxină contractată de la peşte este caracterizată de greaţă, vărsături, crampe abdominale, scaune diareice. (...) Trebuie să evităm consumul de peşte exotic, iar conservele de peşte, dacă prezintă capacul umflat şi au un aspect şi un miros care ne duc probabil spre o toxină, nu le consumăm”, a precizat dr. Florin Roşu.

Trebuie să mergeți de urgență la spital

El a mai spus că persoanele care suspectează apariţia unor toxiinfecţii alimentare trebuie să se prezinte de urgenţă la spital şi să le spună medicilor ce alimente au consumat. Acesta a reamintit și de pacienţii de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, internaţi săptămâna trecută la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Paracheva” Iaşi. Ei au fost externați recent, potrivit Agerpress.