Evenimentul Zilei > Actualitate > Cu cine se face reformă în învățământ: 20% dintre candidații la titularizare au luat sub 5. Doar 146 de note de 10
Cu cine se face reformă în învățământ: 20% dintre candidații la titularizare au luat sub 5. Doar 146 de note de 10

Cu cine se face reformă în învățământ: 20% dintre candidații la titularizare au luat sub 5. Doar 146 de note de 10

Peste 20% dintre candidații la examenul de titularizare din acest an au luat note sub 5, a anunțat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu după afișare rezultatelor la examen. Peste 12.000 de candidați au luat peste nota 7.00 la concursul de titularizare, iar 146 au luat nota 10.00.

La examenul de titularizare de anul acesta, doar 146 de candidații au luat punctaj maxim, peste 20% din cei înscriși reușind să ia sub nota 5. Cei mai mulți candidați, 48,68%, au reușit să ia note peste 7.

Rata notelor între 5.00 și 7.00 este de 32,91% la nivel național, în scădere, comparativ cu anul trecut când era de 35,49%.

„Rata notelor sub 5.00 este de 20,04% la nivel național, în scădere comparativ cu anul trecut – 23,06%. Totuși, 4.573 candidați înseamnă foarte mult, fiind un puternic semnal de alarmă”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Bacău, București, Neamț, Arad, Prahova și Dâmbovița au avut cele mai bune rezultate din perspectiva notelor mai mari de 7.00 în timp ce județele Călărași, Giurgiu, Teleorman, și Mehedinți au avut cele mai slabe rezultate din perspectiva notelor mai mari de 7.00 (sub 40% din total candidați).

Câte posturi sunt scoase la concurs

Numărul posturilor „titularizabile” a fost anul acesta de 5.163, a anunțat Sorin Cîmpeanu.

„Dacă proiectele noilor legi vor fi adoptate, anul viitor estimăm că vor fi peste 10.000 posturi „titularizabile”. Mai mult și mai important decât atât, noile mecanisme vor asigura creșterea calității proceselor de pregătire și a formarii inițiale și vor înlătura principiul actual „dacă vrei sa devii profesor, te descurci””, a transmis Sorin Cîmpeanu.

La proba scrisă din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar s-au prezentat 27.148 de candidaţi.

Candidaţii eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu vor fi repartizaţi și nu vor putea ocupa posturi didactice/catedre în anul școlar 2022 – 2023.

Când se depun contestațiile și când vor fi afișate rezultatele finale

Contestaţiile se pot depune la sediile inspectoratelor şcolare judeţene sau prin mijloace electronice în data de 19 iulie, după afişarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv în data de 20 iulie, până la ora 12:00.

Rezultatele finale se afişează la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site-ul dedicat în data de 27 iulie.

Condiția pentru titularizare

Pentru a obţine statutul de titular, un candidat trebuie să obţină minimum nota 7.00 atât la proba scrisă, cât şi la inspecţia specială la clasă/proba practică şi să fie repartizat pe un post didactic vacant publicat pentru angajarea pe perioadă nedeterminată.

Nota la proba scrisă are o pondere de 75% din media de repartizare, iar nota la inspecţia specială la clasă sau la proba practică are o pondere de 25% din media de repartizare, informează Mediafax.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: