Peste 14.000 de oameni de știință avertizează că „Pământul își pierde semnele vitale”

Peste 14.000 de oameni de știință avertizează că „Pământul își pierde semnele vitale”Mediul înconjurător trebuie să revină în fruntea agendei globale Sursa: Pixabay

Ce poate reuni peste 14.000 de oameni de știință din 158 de țări? Din păcate, criza climatică este o problemă care îngrijorează pe toată lumea. În raport experții au lansat încă un avertisment cu privire la starea planetei, iar această ultimă actualizare este cu adevărat devastatoare.

Sună cam ca începutul unei glume - ce reunește 14.000 de oameni de știință și 1.990 de jurisdicții din 34 de țări? Din păcate criza climatică care nu este câtuşi de puţin amuzantă. Într-un nou raport, experții au lansat încă un avertisment cu privire la starea planetei noastre, iar această ultimă actualizare este cu adevărat devastatoare.

”Ne apropiem sau am traversat deja punctele culminante asociate cu părțile critice ale sistemului Pământului, incluzând straturile de gheață din Antarctica de Vest și Groenlanda, recifele de corali cu apă dulce și pădurea tropicală a Amazonului”, scriu cercetătorii în lucrarea ”Avertisment de urgență climatică 2021”, scriu cercetătorii în lucrare.

„Având în vedere aceste evoluții alarmante, avem nevoie de actualizări scurte, frecvente și ușor accesibile cu privire la situația de urgență climatică”.

Schimbările climatice sunt provocate de dezastrele naturale

În 2019, 11.258 de oameni de știință au publicat un raport în revista BioScience, avertizând lumea cu privire la situația de urgență climatică cu care ne confruntăm. Doi ani mai târziu, lucrurile nu s-au îmbunătățit.

”Este deosebit de îngrijoratoare creșterea dezastrelor naturale legate de climă, aici incluzând incendiile de vegetație din Australia din 2019-2020 și faptul că trei gaze care produc efectul de seră – dioxidul de carbon, metanul și oxidul de azot – au stabilit recorduri ale concentrațiilor atmosferice în 2020 și din nou în 2021”, a declarat Thomas Newsome, expert în ecologie de la Universitatea din Sydney, Australia.

Acest lucru sa întâmplat în ciuda schimbărilor din timpul pandemiei COVID-19

Noul raport, publicat și în BioScience, a adăugat 2.800 de oameni de știință care spun același lucru: Pământul își pierde semnele vitale. Cercetătorii sugerează o abordare politică pe trei direcții, pe termen scurt:

-un preț global mai ridicat al carbonului,

-o eliminare mondială și eventuala interzicere a combustibililor fosili

-dezvoltarea rezervelor climatice de protejare și restabilire a biodiversității.

Desigur, oamenii de știință din domeniul climei au țipat cu privire la pericolele schimbărilor climatice antropice din anii 1960 și au oferit diverse soluții în moduri diferite din anii 1980.

Cu toate acestea, în ciuda celor 31 de „semne vitale” sau repere, cum ar fi schimbările oceanului, numărul de animale și topirea ghețarilor, există și câteva licăriri de speranță. Între 2018 și 2021, energia solară și eoliană a crescut cu 57% (deși este încă de 19 ori mai mică decât consumul de combustibil fosil). De asemenea, din 2019, a existat o mică scădere a consumului de energie din combustibilii fosili, deși cercetătorii observă că acest lucru este probabil din cauza pandemiei și este probabil să revină din nou.

Acum, oamenii de știință avertizează că nu mai avem timp de pierdut

Sugerăm o nevoie urgentă de schimbări transformative pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și, mai pe larg, supraexploatarea umană a planetei, spune Newsome.

Noul raport a fost lansat pentru a se alinia la cel mai recent raport al Grupului internațional privind schimbările climatice (IPCC), care va avea loc săptămâna viitoare, unde, sperăm, va fi și mai mult decât un apel la trezire. Rapoartele IPCC din anii trecuți nu a avut niciun ecou. Oamenii de știință sunt lăsați să spere că există suficientă voință politică pentru a face schimbările politice necesare - pentru a salva lumea literalmente. Raportul a fost publicat în BioScience, scrie sciencealert

Ne puteți urmări și pe Google News