NASA, faţă în faţă cu un asteroid „devastator”. Va reuși să-i devieze traiectoria pentru a evita ciocnire cu Pământul? FOTO

NASA, faţă în faţă cu un asteroid „devastator”. Va reuși să-i devieze traiectoria pentru a evita ciocnire cu Pământul? FOTO Sursa: NASA

Oamenii de știință de la NASA se pregătesc intens pentru a devia un asteroid de mari dimensiuni pentru a evita ciocnirea cu Pământul. Nava spațială va fi lansată în luna noiembrie.

Apărare planetară de la NASA va lansa misiunea în noiembrie pentru a abate asteroidul „devastator” de la lovirea Pământului. Oamenii de ştiinţă vor trimite o navă spațială, spune agenția  NASA în comunicat.

Misiunea NASA, numită DART (Test de redirecționare a unui sistem binar de asteroizi) va fi lansată în noiembrie anul curent și va ajunge la țintă după un an și 11 milioane de kilometri prin spațiu.

Misiunea NASA de a devia un asteroid folosind o navă spațială vizează lansarea la sfârșitul lunii noiembrie

NASA a declarat luni că misiunea sa de a devia un asteroid în spați cu ajutorul unei nave spațiale vizează lansarea la sfârșitul lunii noiembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

NASA a declarat luni că misiunea sa de a devia un asteroid în spațiul adânc cu ajutorul unei nave spațiale vizează lansarea la sfârșitul lunii noiembrie

Cunoscută sub numele de misiunea Double Asteroid Redirection Test (DART), agenția spațială americană va trimite nava spațială DART către o pereche de asteroizi - binarul Didymos - la 1:20 dimineața EST, pe 24 noiembrie, la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 de la Forța Spațială Vandenberg Baza din California.

Procedând astfel, va schimba viteza lui Didymoon cu o fracțiune de procent, dar va fi suficient pentru ca NASA să-i poată măsura orbita modificată. Acest lucru va oferi un aport valoros în viitoarele misiuni de deviere a asteroizilor.

DART va sparge unul dintre cei doi asteroizi, cunoscut sub numele de Didymoon pe 2 octombrie 2022

Cu o lățime de aproximativ 160 de metri, Didymoon orbitează o rocă spațială mult mai mare cunoscută sub numele de Didymos, care are o lățime de aproximativ 780 de metri.

NASA și ESA încearcă să modifice traiectoria unui asteroid pentru a evita o ciocnire cu Pământul

Așadar, ținta este sistemul Didymon (gemenii), format din asteroidul principal, și satelitul său Didymoon. Didymos a fost descoperit în 1996 și încadrat în categoria corpurilor cosmice cu un diametru mai mic de un kilometru. Satelitul său este și mai mic și a fost descoperit în 2003.

Didymos orbitează în jurul Soarelui într-o perioadă dublă față de anul terestru. Asteroidul s-a apropiat la doar 7,2 milioane de kilometri în 2003 iar estimările arată că în 2123 va ajunge și mai aproape, la numai 5,9 milioane de kilometri.

Didymoon s-a apropiat relativ de Pământ în 2003, ajungând la 3,7 milioane de mile

Dintre cei doi asteroizi, Didymoon are mai multe șanse să lovească Pământul, având în vedere că există mai multe roci spațiale de dimensiunile sale pe care NASA și Centrul pentru Studii de Obiecte de lângă Pământ (CNEOS) nu le-au observat încă.

Didymoon s-a apropiat relativ de Pământ în 2003, ajungând la 3,7 milioane de mile. Aceste 14 imagini ale lui Didymos și ale lunii sale au fost realizate pe 23, 24 și 26 noiembrie 2003

„DART va fi prima demonstrație a tehnicii impactorului cinetic, care implică trimiterea uneia sau mai multor nave spațiale mari și de mare viteză în calea unui asteroid din spațiu pentru a-i schimba direcţia”, a spus NASA într-un comunicat .

NASA consideră că orice obiect din apropierea Pământului este „potențial periculos” dacă se află la 0,05 unități astronomice (4,6 milioane de mile) și măsoară mai mult de 460 de metri în diametru.

Potrivit agenției spațiale americane, există puțin peste 25.000 de NEO-uri, dar multe altele așteaptă să fie descoperite

La 1 octombrie, NASA a spus că satelitul  (CubeSat) care va însoți DART şi este deja  pregătit pentru instalare. CubeSat cântărește 31 de kilograme și măsoară „aproximativ lungimea mâinii a unui adult”, a spus agenția .

DART este prima parte a strategiei de apărare a asteroizilor NASA, concepută în colaborare cu Agenția Spațială Europeană pentru a proteja Pământul de un posibil impact al unui „asteroid periculos”.

Sonda DART se va îndrepta spre binarul Didymos (în imagine) pe 24 noiembrie la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9. La o lățime de aproximativ 160 de metri, Didymoon orbitează mult Didymos, care are aproximativ 780 de metri

„Găsirea asteroizilor care prezintă potențiale riscuri de impact asupra Pământului, urmărirea lor și caracterizarea lor sunt extrem de importante pentru toate eforturile de apărare planetară”, se mai arată în comunicat.

Misiunea este gestionată de Biroul de coordonare a apărării planetare al NASA și de Divizia de științe planetare a Direcției Misiunii Științifice de la sediul NASA.

În august, un studiu al cercetătorilor din California a spus că ar fi necesare mai multe misiuni pentru a schimba cursul unui asteroid, cum ar fi Bennu. NASA a spus anterior că Bennu are o şansa să lovească Pământul în următorii 300 de ani, scrie Daily Mail.