”Sfârșitul lumii” nu e o figura de stil. Studiul care arată cu ce viteză dispare oxigenul. Ne vom sufoca, atmosfera va deveni bogată în metan

”Sfârșitul lumii” nu e o figura de stil. Studiul care arată cu ce viteză dispare oxigenul. Ne vom sufoca, atmosfera va deveni bogată în metan Sursa: EVZ

Deocamdată, viața înflorește pe planeta noastră bogată în oxigen, dar Pământul nu a fost întotdeauna așa - și oamenii de știință au prezis că, în viitor, atmosfera va reveni la una bogată în metan și săracă în oxigen.

Probabil că va mai dura până se va întâmpla, dar când va veni schimbarea, se va întâmpla destul de rapid, sugerează studiul care a fost publicat în Nature Geoscience.

Această schimbare va trimite planeta la ceva asemănător stării în care se afla înainte de ceea ce este cunoscut sub numele de Marele Eveniment de Oxidare (GOE) în urmă cu aproximativ 2,4 miliarde de ani. A fost perioada în care atmosfera Pământului și oceanele au cunoscut mai întâi o creștere a oxigenului.

Mai mult, cercetătorii din spatele noului studiu spun că este puțin probabil ca oxigenul atmosferic să fie o caracteristică permanentă a lumilor locuibile în general, ceea ce are implicații pentru eforturile de a detecta alte semne de viață în Univers.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acel moment va fi sfârșitul drumului pentru ființele umane și pentru majoritatea celorlalte forme de viață care se bazează pe oxigen

Pentru a ajunge la concluziile lor, cercetătorii au realizat modele detaliate ale biosferei Pământului, luând în considerare schimbările de strălucire a Soarelui și scăderea corespunzătoare a nivelurilor de dioxid de carbon, pe măsură ce gazul se descompune prin creșterea nivelului de căldură. Mai puțin dioxid de carbon înseamnă mai puține organisme fotosintetizante, cum ar fi plantele, ceea ce ar duce la mai puțin oxigen.

Oamenii de știință au prezis anterior că radiația crescută de la Soare va șterge apele oceanului de pe fața planetei noastre în aproximativ 2 miliarde de ani, dar noul model - bazat pe o medie de puțin sub 400.000 de simulări - spune că reducerea oxigenului va ucide mai întâi din viață.

Scăderea oxigenului este foarte, foarte extremă, a declarat cercetătorul Chris Reinhard, de la Institutul de Tehnologie din Georgia, pentru New Scientist la începutul acestui an. Vorbim de aproximativ un milion de ori mai puțin oxigen decât există astăzi.

Singura șansă de supraviețuire, altă planetă în afară de Pământ

Ceea ce face studiul deosebit de relevant până în prezent este căutarea noastră de planete locuibile în afara sistemului solar. Telescoape din ce în ce mai puternice vin, iar oamenii de știință vor să știe ce ar trebui să caute în datele pe care aceste instrumente le colectează.

Este posibil să avem nevoie să căutăm și altceva în afară de oxigen pentru a avea cele mai mari șanse de a salva viața, spun cercetătorii. Studiul lor face parte din proiectul NASA NExSS (Nexus for Exoplanet System Science), care investighează viaţa pe alte planete decât a noastră.

Conform calculelor efectuate de Reinhard și de omul de știință în domeniul mediului Kazumi Ozaki, de la Universitatea Toho din Japonia, istoria locuibilă bogată în oxigen a Pământului ar putea ajunge să dureze doar 20-30 la sută din durata de viață a planetei în ansamblu.

„Atmosfera după marea dezoxigenare se caracterizează printr-un metan ridicat, niveluri scăzute de CO2 și fără strat de ozon ”, a spus Ozaki . „Sistemul Pământului va fi probabil o lume cu forme de viață anaerobe”, relatează sciencealert.