"Din 15 ianuarie, am încercat, pe căi amiabile, legale, normale, să discutăm şi să ne spunem ofurile, dorinţele de a avea o viaţă normală şi liniştită. Am încercat inclusiv negocierile cu băncile. Suntem şi în acest moment în negocieri cu băncile şi încercăm să rezolvăm tot pe cale amiabilă, pentru că aşa nu se mai poate. Am ajuns într-un impas din care nu mai putem să scăpăm. Avem nevoie de Legea conversiei, avem nevoie de o viaţă liniştită şi vrem ca bancherii vinovaţi să fie cercetaţi pentru ceea ce au făcut. Trebuie să înţeleagă şi Parlamentul şi Guvernul Românei că Legea conversiei este singura variantă. Vrem să avem o viaţă liniştită şi să împărţim povara cu băncile, dar care nu sunt dispuse să-şi asume această responsabilitate. Singurii care pot face ceva sunt parlamentarii noştri, puşi acolo de noi în sprijinul cetăţenilor, şi nu al băncilor", a afirmat Cătălin Voivozeanu, membru al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC), conform Agerpres.

Daniel Teodorescu, un alt membru al GCCC, a declarat că membrii Grupului pe care îl reprezintă au aşteptat, în ultimele luni, un semn "cât de mic" din partea autorităţilor.

"Am aşteptat un semn, cât de mic, de la cetăţeanul de la Cotroceni. Am aşteptat o lege care să ne ajute pe toţi, dar din nou doar declaraţii populiste. Când justiţia dă sentinţe diferite în aceleaşi cauze, există un singur numitor comun: cei care instrumentează, judecători şi procurori, sunt cumpăraţi sau nu?", a spus Teodorescu.

Protestatarii scandează sloganuri la adresa băncilor şi afişează pancarte cu mesaje, precum: "Nu vrem banii de la stat, Vrem sistem reglementat", "BNR reglementează, doar băncile dictează!" sau "Banca = Cămătar legalizat de BNR şi de stat".

Prin Legea conversiei se solicită calcularea unui curs iniţial plus 20%, iar o altă propunere aparţinând deputatei Ana Birchall face referire la stabilirea unui curs mediu lunar, de la momentul încheierii contractului de credit şi până în prezent. Legea conversiei face referire la creditele contractate în toate monedele, nu doar în franci elveţieni.

Te-ar putea interesa și: