Pesta porcină lovește producția de carne. Republica Moldova importă porci din străinătate
- Sanda Frunze
- 18 aprilie 2025, 14:25

Republica Moldova. Deși oficialii din domeniu susțin că pe piața internă nu se înregistrează un deficit de carne de porc, Republica Moldova urmează să importe porci, inclusiv pentru sacrificare. Această decizie vine în contextul în care două ferme mari, afectate recent de pesta porcină africană, urmează să fie repopulate. Aproximativ 118.000 de porci au fost sacrificați din cauza bolii. În acest context, autoritățile planifică să aducă purcei din import, care ar putea fi sacrificați începând din toamnă.
„Volumul necesar de carne este acoperit integral, chiar și după ce două ferme importante au fost afectate. Repopularea va începe cu purcei mici, un proces care va dura trei-patru luni”, a declarat Andrian Burduja, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc.
Burduja mai afirmă că zvonurile privind scumpirea cărnii de porc sunt legate de piața agroalimentară, nu de producători.
„Situația este stabilă. Prețurile sunt chiar cu 3-5% mai mici față de 2024. Orice majorare artificială a prețurilor ar duce automat la creșterea importurilor. Noi, ca producători, nu putem majora prețurile după bunul plac”, a explicat el.
Pe lângă purcei pentru fermele locale, se vor importa și rase ameliorate de porci, precum și animale destinate direct sacrificării, a precizat Radu Musteață, șeful Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). El a menționat că în prezent nu există un deficit de porci vii pentru sacrificare.

Sursa foto: Arhivă/EVZ
Reamintim că la mijlocul lunii martie au fost confirmate două focare majore de pestă porcină africană în fermele din Roșcani (raionul Anenii Noi) și Cimișeni (raionul Criuleni). Din 2016 până în prezent, ANSA a identificat 265 de cazuri de mistreți infectați cu virusul.
Prețul cărnii de porc a crescut în piețe: Ce motive invocă comercianții
În ultimele zile, prețurile cărnii de porc au crescut semnificativ în piețele din Republica Moldova. La Piața Centrală din Chișinău, un kilogram de carne s-a scumpit cu până la 25 de lei.
Comercianții explică majorările prin apariția recentă a focarelor de pestă porcină, dar și prin creșterea cererii în perioada premergătoare sărbătorilor. Totuși, Asociația Producătorilor de Carne de Porc acuză faptul că unii comercianți profită de situație, întrucât membrii asociației nu au majorat prețurile.
În prezent, în piețe, un kilogram de carne de porc costă în medie 95 de lei, iar variantele mai ieftine sunt cele cu un conținut ridicat de grăsime.