Evenimentul Zilei > Social > Perseverance, noul rover NASA, deține microfoane pentru a înregistra sunetele de pe Marte
Perseverance, noul rover NASA, deține microfoane pentru a înregistra sunetele de pe Marte

Perseverance, noul rover NASA, deține microfoane pentru a înregistra sunetele de pe Marte

Perseverance, noul rover autonom construit de NASA pentru a cerceta suprafaţa planetei Marte, are capacitatea de a înregistra sunetele acestei planete. Roverul NASA va asoliza la 18 februarie.

Perseverance este dotat cu o pereche de microfoane sensibile

Roverul este dotat cu o pereche de microfoane care vor oferi posibilitatea de a înregistra atât sunetele sosirii pe Marte, inclusiv cele ale asolizării, precum şi sunetele ce vor fi emise de rover în cursul misiunii sale. Dar, cel mai important, şi sunetul vântului marţian şi alte zgomote ambientale.

Datele științifice susțin că sunetele familiare pe Pământ sunt uşor diferite dacă sunt auzite pe Marte.Asta pentru că atmosfera marţiană are doar 1% din densitatea celei terestre şi are o alcătuire diferită de a planetei albastre. Detaliile acestea influenţează atât emisia cât şi propagarea undelor sonore.

Unul dintre microfoanele cu care este dotat roverul Perseverance este instalat pe instrumentul SuperCam, aflat în vârful celui mai înalt segment al roverului (catarg), pentru o perspectivă panoramică asupra împrejurimilor. Acest microfon va fi folosit pentru a înregistra sunetele emise de rover şi sunetele ambientale din jur. Spre exemplu, acest microfon va înregistra sunetul făcut de laserul cu care este dotat roverul şi care va penetra diferite roci pentru a le evalua proprietăţile fizico-chimice.

„Este uluitor cât de multe date ştiinţifice putem obţine de la un instrument atât de simplu”, susține cercetătorul Baptiste Chide

„Este uluitor cât de multe date ştiinţifice putem obţine de la un instrument atât de simplu cum este un microfon pe Marte”, susţine Baptiste Chide, cercetător postdoctoral în ştiinţe planetare în cadrul NASA’s Jet Propulsion Laboratory.

„Sunetele pe Marte sunt uşor diferite decât sunt pe Pământ din cauza compoziţiei atmosferice şi a proprietăţilor fizico-chimice ale acesteia”, explică Baptiste Chide.

„Toate sunetele se vor auzi mai încet din cauza presiunii reduse. În plus, sunetele de frecvenţă înaltă vor fi puternic atenuate de moleculele de dioxid de carbon. Una peste alta, ar fi ca şi când ai asculta printr-un perete”.

„Înregistrarea sunetelor pe Marte va fi o experienţă unică”, a spus Baptiste Chide

„Înregistrarea sunetelor pe Marte va fi o experienţă unică. Prin intermediul microfoanelor de la bordul lui Perseverance vom adăuga un al cincilea simţ explorării marţiene. Vom deschide un nou domeniu de studiu ştiinţific, atât pentru atmosferă cât şi pentru suprafaţă”, a adăugat Baptiste Chide.

Primele sunete înregistrate la suprafaţa altei planete ar putea fi transmise pe Pământ şi puse la dispoziţia publicului larg încă din primele zile după asolizarea lui Perseverance. Ulterior ele vor fi publicate şi versiunile procesate şi filtrate. Sunetele vor fi procesate cu ajutorul unor experţi audio.