Permisul pentru categoria B, valabil şi în cazul anumitor tipuri de motociclete. Șoferii care se încadrează

Permisul pentru categoria B, valabil şi în cazul anumitor tipuri de motociclete. Șoferii care se încadrează Sursa foto: Dreamstime.com

Permisul de conducere categoria B ar urma să fie valabil și în cazul anumitor tipuri de motociclete dacă deținătorul are cel puțin 24 de ani împliniți și permisul de conducere a fost dobândit cu cel puțin trei ani în urmă.

Permisul de conducere ar urma să fie eliberat în condiții diferite pentru tinerii care au cel puțin 24 de ani. Camera inferioară a Parlamentului a adoptat în calitate de for decizional proiectul de completare a OUG 195/2002 în vederea stabilirii valabilității permisului de conducere eliberat pentru categoria B.

Permisul de conducere categoria B se emite după noi reguli

Permisul de conducere categoria B ar urma să fie valabil și în cazul anumitor tipuri de motociclete. Asta dacă deținătorul are cel puțin 24 de ani împliniți și permisul de conducere. De asemenea dreptul de a conduce trebuie să fi fost dobândit cu cel puțin trei ani în urmă. Legea va merge la Administrația Prezidențială pentru promulgare și ulterior publicată în Monitorul Oficial.

„Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deţinătorii permiselor trebuie să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi, permisul pentru categoria B obţinut de minimum trei ani şi să facă dovada absolvirii a 10 ore de pregătire practică în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule”, se menționează într-un amendament introdus în propunerea legislativă.

Klaus Iohannis a retrimis legea în Parlament

Proiectul a fost retrimis în Parlament după ce la începutul lunii iulie președintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii. Prin urmare, pe 7 iulie, Președintele României a cerut demnitarilor reexaminarea amendamentelor aduse ordonanței de urgență privind circulața pe drumurile publice și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească posesorii categoriei B care doresc să piloteze și motociclete.

Președintele a considerat că nu sunt îndeplinite normele de tehnică legislativă. Mai mult, Klaus Iohannis a mai menționat că prevederea conform căreia șoferii trebuie să „facă dovada absolvirii a 10 ore de pregătire practică în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule” este neclară.

Motocicletele vor putea fi conduse cu permisul de conducere categoria B

Sursa foto: Joa Souza/Dreamstime.com

Motociletele automate de cel mult 125 de cm3 vor putea fi conduse și cu permisul de conducere categoria B

Nu în ultimul rând, legea face trimitere la motocicletele cu transmisie automată a căror cilindree nu depășesc 125 de cm3 și care au un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria a1. În aceste condiții șeful statului consideră că legiuitorul trebuie să precizeze în mod expres că doar motociclete menționate anterior se pot conduce cu persmisul de conducere categoria B, potrivit presidency.ro.