Perioada vacanțelor, preferata greviștilor. Mii de zboruri anulate în Marea Britanie

Perioada vacanțelor, preferata greviștilor. Mii de zboruri anulate în Marea BritanieSursa foto: arhiva evz

O nouă grevă a lucrătorilor aeroportuari va avea drept consecință anularea unor zboruri spre și dinspre Marea Britanie. Perioada de vacanță a fost aleasă de angajații din aeroporturi, din mai multe țări, pentru a declanșa conflicte de muncă în vederea majorării salariilor. După Italia, urmează Marea Britanie, iar lista este deschisă. Sindicaliștii britanici au anunțat că vor fi afectate zborurile companiilor British Airways, EasyJet, Ryanair, Ryanair, Tui, Westjet și Wizz Air.

Mii de zboruri au fost anulate sau urmează să fie anulate în această perioadă din cauza grevelor declanșate de lucrătorii din aeroporturi. Vara, când toată lumea merge în vacanță pare să fie perioada preferată a sindicaliștilor din industria aeroportuară pentru a declanșa conflicte de muncă.

După greva de la finalul săptămânii trecute, din Italia, urmează noi proteste pe aeroporturile din Marea Britanie.

Sindicatul Unite al salariaților din companiile aeronautive au anunțat că vor derula timp de opt zile o grevă la Aeroportul Gatwick. Aceștia revendică salarii mai mari, iar acum este cea mai potrivită perioadă pentru a le obține. Greva se va derula în două etape, începând de vineri, 28 iulie, până marți, 1 august, iar mai apoi de vineri, 4 august, până marți, 8 august.

Printre companiile aeriene care vor fi afectate de acest conflict de muncă se numără British Airways, EasyJet, Ryanair, Tui, Westjet și Wizz Air, a precizat sindicatul.

Chiar dacă revendicările salariale ale lucrătorilor aeroportuari sunt justificate, principalii afectați de aceste greve sunt pasagerii. Din cauză că nu pot ajunge la timp, mulți își pierd rezervările de vacanță, dar și banii plătiți.

Pasagerii au dreptul la compensații în caz de grevă

Conform reglementărilor europene, din 2018, grevele personalului companiilor aeriene nu mai sunt considerate „circumstanțe excepționale” și, drept urmare, pasagerii afectați pot fi eligibili pentru despăgubiri. Oficialii de la Bruxelles au stabilit un număr de situțații pentru care pasagerii sunt eligibili la despăgubiri.

Ei au dreptul la compensații ca urmare a unei greve a personalului companiei aeriene dacă s-a produs o întârziere a zborului de cel puțin trei ore sau dacă o cursă a fost anulată într-un interval de timp mai mic de 14 zile înainte de data decolării inițiale.

Pasagerii mai au dreptul al despăgubiri în cazul unui zbor alternativ, dacă ora aterizării depășește cu mult orarul de sosire al cursei inițiale. Într-o altă situație, sunt prevăzute despăgubiri pentru cei cărora le este refuzată îmbarcarea din cauza supra-rezervării avionului, în urma grevei.

De menționat că despăgubirile se acordă pentru zborurile afectate de grevă dacă au ca destinație sau punct de plecare aeroporturi din UE sau dacă sunt operate de companii europene.

Valoarea despăgubirilor la care au dreptul pasagerii

Valoarea maximă a despăgubirilor în cazul unui zbor întârziat din cauza unei greve se ridică la 600 de euro. Suma se calculează în funcție de durata întârzierii, dar și de distanța rutei aeriene. Pentru întârzieri de peste 4 ore, poți solicita, în funcție de distanță:

Despăgubiri de 250 de euro pentru zboruri până în 1.500 km;

Despăgubiri de 400 de euro pentru zboruri între 1.500 și 3.500 km;

Despăgubiri de 600 de euro pentru zboruri de peste 3.500 km.

De asemenea, pe lângă aceste compensații, compania aeriană trebuie să asigure pasagerilor hrană și băuturi răcoritoare, pe perioada așteptării; cazare la o unitate hotelieră, în situația în care durata așteptării se prelungește peste noapte; transport către unitatea de cazare și, ulterior, către aeroport; două apeluri telefonice gratuite, SMS-uri, mail-uri sau faxuri; rambursarea biletului de avion, pentru o perioadă de așteptare de peste 5 ore.