Cine este Fito, cel mai periculos infractor din Ecuador, care a evadat din cea mai păzită închisoare

Cine este Fito, cel mai periculos infractor din Ecuador, care a evadat din cea mai păzită închisoare Sursa Foto: Arhiva EVZ

Fito, cel mai periculos infractor al Ecuadorului, a dispărut dintr-o închisoare de maximă securitate, unde fusese escortat de 4.000 de soldați.

Infractor periculos din Ecuador, dispărut dintr-o închisoare de maximă securitate. Considerat cel mai periculos criminal al Ecuadorului, Fito, liderul grupării Los Choneros, a dispărut din penitenciarul de maximă siguranță în care era închis. Anunţul a fost făcut duminică de autorităţile din Ecuador, care au lansat o operaţiune pentru a-l găsi, scrie cotidianul spaniol El Pais.

Autorităţile din Euador nu cunosc când şi cum a evadat Fito

Guvernul Ecuadorului nu știe când a evadat José Adolfo Macías Villamar, alias Fito, din închisoarea Guayaquil.

Oficialilor le-au trebuit 15 ore să recunoască că liderul bandei criminale însetate de sânge Los Choneros, brațul operațional al cartelului mexican din Sinaloa, a scăpat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Astăzi, Poliția, împreună cu forțele armate, și-au dat seama de lipsa unuia dintre deținuții care erau în acest centru de reabilitare socială”, a raportat comandantul Poliției, César Zapata.

Transferul lui Fito

Sursa foto: Polişia Ecuador

Declarațiile au fost făcute la ieșirea dintr-o ședință de urgență a Consiliului de Securitate, convocată de președinte. Deşi Zapata nu a menţionat numele deţinutului, procuratura a declarat că va investiga „presupusa evadare” a lui Jose Adolfo Macias.

Cine sunt Los Choneros

Macias, alias "Fito", a fost condamnat în 2011 la 34 de ani de închisoare pentru diverse infracţiuni. Printre care trafic de droguri şi crimă.

Los Choneros este o organizaţie criminală pe care autorităţile au asociat-o cu extorcarea, crima şi traficul de droguri. Organizaţia este acuzată că ar controla principalele închisori din ţară.

„Suntem recunoscători pentru curajul şi angajamentul forţelor de ordine, care, într-o operaţiune la care au participat peste 3.000 de persoane, au intervenit în închisoare în căutarea celui mai căutat deţinut", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Roberto Izurieta, în cadrul conferinţei de presă.

Fito, cel mai periculos infractor din Ecuador

Sursa foto: Poliţia Ecuador

Ce reprezintă închisoarea din care a dispărut cel mai periculos infractor din Ecuador

Complexul penitenciar Guayaquil include cinci închisori în care peste 12.000 de persoane sunt private de libertate. Un puternic contingent de poliție și militari a descins duminică în cele cinci închisori. duminică, 7 ianuarie.

Era vorba despre o operațiune de control a armelor, se arată în scurta declarație a instituției guvernamentale responsabilă de ceea ce se întâmplă în închisori.

Operațiunea a fost urmată de eliminarea prizelor și întrerupătoarelor din celule, a declarat o sursă din poliție.

La începutul lunii decembrie, președintele Daniel Noboa avertizase deja într-un interviu că ar trebui „să nu pună prize la liderul bandei”. Celula în care se afla Fito, potrivit președintelui, are patru prize, „are mai multe prize decât o cameră de hotel”.

Organizaţiile criminale rivale se confruntă frecvent în închisorile supraaglomerate din Ecuadorar. Cifrele oficiale arată că peste 400 de deţinuţi au murit din 2021.