După ce Comisia Europeană a anunțat că în Polonia evoluează nouă focare de gripă aviară, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului în România.

„ANSVSA a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubaţie, unităţilor care produc, depozitează şi comercializează produse şi subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul României, verificându-se trasabilitatea produselor şi subproduselor de pasăre (carne, ouă, produse din ouă) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor” , informează un comunicat de presă.

Totodată, președintele ANSVSA, Robert Chioveanu asigură că au fost aplicate toate măsurile, iar din zonele afectate nu au fost trimise păsări vii spre comercializare la noi în țară. Declarațiile vin la scurt timp după ce s-a discutat cu conducerea Serviciilor veterinare din Polonia.

„Autorităţile veterinare din statele membre au început aplicarea de măsuri, conform Directivei 2005/94/CE a Consiliului, pentru a preveni eventuala răspândire a virusului influenţei aviare H5N8 în alte exploataţii de păsări din statul afectat şi din celelalte state membre, cu precădere cele care achiziţionează păsări, carne şi oua din Polonia.

În procent de risc, România este prima pe listă, datorită cantităţilor de sute de tone intrate săptămânal în ţară şi sute de mii de ouă. Prima restricţie corectă pe care o solicităm ar fi suspendarea achiziţiilor de carne şi ouă până la aplicarea măsurilor stabilite de Comisia Europeană, cu scopul protejării consumatorului român, ştiind faptul că virusul influenţei H5N8 poate trece la om”, precizează reprezentanţii ACEBOP într-un comunicat remis AGERPRES.

 

Te-ar putea interesa și: