Adulții cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, care sunt supraponderali sau care slăbesc,  se confruntă cu un risc mare de deces prematur. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong din Wuhan, China, potrivit 360medical.ro.

Potrivit acestora, o greutate normală pe parcursul vârstei adulte micșorează riscul de deces prematur.  Mai mult de 36.000 de adulți, cu vârste mai mari de 40 de ani, au făcut obiectul unui studiu de sănătate  din Statele Unite ale Americii în perioadele 1988-1994 și 1999-2014. La începutul analizei,  au fost verificate înălțimea și greutatea participanților , greutatea fiind raportată la vârsta de 25 de ani și respectiv la vârsta medie de 47 de ani . Cercetările făcute timp de peste 12 ani au scos la iveală existența unui număr de 10.500 de decese, provocate din diferite cauze.

Gras sau slab? 

Potrivit oamenilor de știință,  persoanele supraponderale au avut  de-a lungul vârstei adulte cel mai mare risc de moarte prematură, mai mare decât persoanele cu greutate  normală. Concluzia studiului a fost aceea că doar persoanele care s-au îngrășat au avut un risc mai mare de moarte timpurie comparativ cu persoanele care nu și-au schimbat greutatea . Persoanele care la vârstă adultă tânără,  până la mijlocie, au slăbit,  nu au avut un risc de deces timpurie mai mare. Odată cu înaintarea în vârstă, creșterea în greutate nu a mai influențat riscul de deces,  acest lucru fiind însă influențat de scăderea în greutate  .

Pericolul din spatele kilogramelor

„Obezitatea stabilă de-a lungul vârstei adulte, creșterea în greutate de la vârsta adultă tânără la mijlocie și pierderea în greutate de la vârsta adultă mijlocie până la vârsta târzie au fost asociate cu riscuri crescute de mortalitate”, au spus cercetătorii, potrivit siteului WebMD.com.

Potrivit cercetătorilor chinezi,  36% dintre bărbați și 38% dintre femei, din Statele Unite, au fost considerați obezi în 2016,  la nivel mondial fiind peste 670 de milioane persoane care se confruntă cu probleme cu greutatea,  numărul persoanelor predispuse la obezitate fiind tot mai mare .

Studiul cercetărilor chinezi are o concluzie , „rezultatele evidențiază importanța menținerii greutății normale pe toată perioada adultă, în special prevenirea creșterii în greutate la vârsta adultă timpurie, pentru prevenirea deceselor premature în viața ulterioară”, au afirmat specialiștii de la Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong din Wuhan.