Pericolul din conserve, în special din cele preparate în casă. Toxina care provoacă moartea

Pericolul din conserve, în special din cele preparate în casă. Toxina care provoacă moartea Zacuscă. Sursa foto. wikimedia

Autoritățile sanitare atrag atenția asupra modului în care preparăm conservele pentru iarnă. Avertismentul vine după ce, în Olt, doi bărbați diagnosticați cu botulism au murit, primul în luna septembrie, cel de-al doilea în noiembrie.

Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă care afectează sănătatea omului. Se manifestă prin paralizia flască progresivă a mușchilor scheletici ce duce la insuficiență respiratorie acută. La adulţi, simptomele încep de obicei după 12-36 ore de la consumul de alimente contaminate. La sugari, acest interval este de 3 până la 30 de zile.

„Amănuntul care face conservele și mai periculoase, asigurând mediul dezvoltării toxinei, este pelicula de ulei la care multe dintre gospodine apelează. Conservarea unor alimente prin adăugarea unui strat de ulei la suprafață creează condiții de anaerobioză și în condițiile unei temperaturi convenabile este posibilă producerea toxinei botulinice”, avertizează DSVSA Olt.

Conservele care pot deveni periculoase

Conservele alimentare, în special cele preparate în gospodăriile personale pot deveni extrem de periculoase. Printre acestra se numără: conserve de came, de pește, de fructe și legume, insuficient sterilizate sau spălate; carnea afumată, șunca preparată în casă, mezeluri, cârnați, unele specii de pești; conservele preparate pe cale industrială, când acestea sunt insuficient sterilizate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alimentele contaminate pot apărea alterate ca gust și miros, iar cutiile de conserve contaminate pot avea capacul bombat. Frecvent însă, alimentele pot să arate perfect normal.

Bacilii botulinici se găsesc în intestinul unor animale, care elimină prin materiile fecale cantități mari de germeni pe sol (rozătoare, porci, cai, pisici, câini, pești de apă dulce, etc.), dar și în intestinul oamenilor, se arată în comunicat.

Sporii se răspândesc pe sol, iar transmiterea la om se face prin alimente care conțin toxină botulinică preformată, însă doar în anumite condiții, respectiv:

– alimentul să fie contaminat cu bacil botulinic; – să existe condiții de anaerobioză pentru germinarea sporilor; – alimentul insuficient prelucrat termic, astfel încât sporii nu au fost distruși și să fie depozitat ulterior în condiții de temperatură optimă pentru elaborarea toxinei.

Doi bărbați diagnosticați cu botulism au murit

La sfârșitul lunii septembrie 2022, la Spitalul Judeţean din Slatina, un bărbat în vârstă de 58 ani a decedat, suspiciunea de botulism ridicată de medici cu puțin timp înainte de decesul pacientul fiind confirmată post-mortem prin analize de laborator. Bărbatul mâncase conservă de pește preparată în gospodăria proprie. Medicii au căutat la acel moment, la mai multe spitale din țară, serul antibotulinic pentru a-i fi administrat pacientului în momentul ridicării suspiciunii (la zile bune de la internare), însă antidotul nu a fost disponibil.

Celui de-al doilea pacient, bărbatul de 68 ani, i s-a administrat serul, suspiciunea fiind ridicată tot la câteva zile de la internare, însă și în acest caz a survenit decesul.

O a treia suspiciune de botulism a fost ridicată cu câteva zile în urmă tot la spitalul slătinean, pacientul de 38 ani primind mult mai repede ser antibotulinic, numai că în acest caz suspiciunea a fost infirmată de analizele de laborator, dovedindu-se că bărbatul, care acuza dureri de cap, tulburări de vedere, suferise, de fapt, un accident vascular cerebral ischemic. Evoluția stării de sănătate a bărbatului este bună.

Riscul de botulism poate fi diminuat prin respectarea următoarelor reguli:

-Conserve bombate sau cu termenul de expirare depășit se exclud din consum -Evitarea consumului conservelor de legume, carne şi peşte preparate în casă, care nu au fost sterilizate prin fierbere minim 30 de minute -Evitarea consumului de conserve al căror capac bombează -Evitarea consumului de alimente cu aspect şi miros neplăcut -Curățarea atentă şi spălarea riguroasă a produselor vegetale -Spălarea frecventă a mâinilor -Conservarea la rece a mâncărurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile -Recipientele în care s-au aflat alimentele cu aspect şi miros neplăcut vor fi bine curățate şi fierte

-în cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70 grade Celsius -evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate (separarea alimentelor crude de cele gătite) -măsuri stricte de reducere a contaminării produselor crude înainte de prelucrare și conservare – vegetale, carne (la abator, stocuri), pește, moluște -Controlului bacteriologic al conservelor și semiconservelor industriale înainte de comercializare menținerea alimentelor la temperaturi corecte; -folosirea de apa curata din surse verificate periodic; -fierberea corecta a conservelor preparate in casa; -pastrarea în condiții de igiena a cărnurilor afumate, a peștelui crud, se mai arată în comunicatul emis de DSVSA Olt.