Evenimentul Zilei > International > Pericol scăpat de sub control. Cel mai mare producător de soia cultivă plante MODIFICATE GENETIC fără să anunțe
Pericol scăpat de sub control. Cel mai mare producător de soia cultivă plante MODIFICATE GENETIC fără să anunțe

Pericol scăpat de sub control. Cel mai mare producător de soia cultivă plante MODIFICATE GENETIC fără să anunțe

Soia modificată genetic este cultivată ilegal și a fost scăpată de sub control în țara vecină, Ucraina. Unele dintre culturile nesemnalizate se găsesc chiar la granița cu România, avertizează Agent Green într-o informare de presă transmisă vineri.

În UE, inclusiv în România OMG sunt strict reglementate prin Directiva UE 18/2001, iar prezența lor în alimente trebuie menționată pe etichetă. Soia modificată genetic este ilegal a fi cultivată în România și în UE, iar Ucraina, țară care are un Acord de Asociere cu UE trebuie să urmeze aceeași cale.

Analizele de laborator arată că 48% din culturile de soia testate de Agent Green sunt modificate genetic. Organizația a prelevat probe de soia din 6 regiuni ale Ucrainei unde se cultivă mai bine de jumătate din soia recoltată din această țară (Poltava, Khmelnytskyi, Kyiv, Kirovohrad, Zhytomyr și Vinnytsia) cu scopul de a testa prezența de organisme modificate genetic. Investigatorii au prelevat 60 de probe (câte 10 din fiecare regiune) din cele mai mari culturi de soia, iar un număr de 29 de probe au ieșit pozitiv la testarea de organisme modifcate genetic (OMG). Acest lucru este ilegal în Ucraina, arată reprezentanții Agent Green, ”deoarece orice soi trebuie înregistrat în Registrul de Stat, ori soia modifcată genetic nu este înregistrată în această țară. Ucraina este țara care cultivă cea mai mare suprafață cu soia din Europa (2 milioane de hectare anual) iar valoarea exporturilor de soia boabe sau șrot este de 1 miliard de euro anual către întreaga lume, inclusiv în UE și România”.

Agent Green și Danube Soy publică astăzi raportul investigației din Ucraina // raport engleză.

Gabriel Paun, fondatorul Agent Green, a declarat astăzi dimineață într-o conferință de presă susținută la Kiev că “situația este similară cu cea din România acum 20 de ani când soia modificată genetic abia se inventase și era deja peste tot: în culturi, în furaje și în alimente fără să fie reglementate și fără ca publicul să știe. Ne-a luat mai bine de 10 ani să curățăm România și azi OMG-urile ne bat la ușa din dos, ca un cal Troian. Astăzi trăiesc un déjà vu la scară largă în țara noastră vecină unde genele Monsanto, recent cumpărată de Bayer, sunt peste tot. În septembrie m-am întâlnit cu oficialii corporației Bayer la Berlin unde mi-au spus că nu vor îndrăzni să mai cultive OMG în Europa.  În schimb, agenții noștri cu găsit soia modificată genetic cultivată la scară comercială în toate regiunile testate, inclusiv la granița cu România. Situația este complet scăpată de sub control. Bayer trebuie să explice situația iar Guvernul din Ucraina trebuie să ia măsuri imediate pentru a preveni cultivarea de OMG în sezonul 2019”.

Probele de soia nu au fost analizate nici în Ucraina și nici în România, ci într-o țară terță, la laboratorul federal Umweltbundesamt din Austria. Ucraina era cunoscută până astăzi drept cel mai mare producător de soia nemodificată genetic din Europa. Momentan, arată specialiștii, întreg lanțul de producție este contaminat. Soia modificată genetic se amestecă cu cea nemodificată, iar fermierii păstrează semnințe de la un an la altul.