Evenimentul Zilei > EVZ Special > PERICOL IMINENT. Un tanc petrolier în pericol de naufragiu, lângă Tuzla
PERICOL IMINENT. Un tanc petrolier în pericol de naufragiu, lângă Tuzla

PERICOL IMINENT. Un tanc petrolier în pericol de naufragiu, lângă Tuzla

Nici nu s-au stins bine ecourile dramaticei salvări a navei Basel Express, care a fost pe punctul să naufragieze în noaptea de 29 spre 30 decembrie 2016, că o altă navă este în acelaşi pericol, exact în acelaşi loc, la Sud de Capul Tuzla

De câteva ore bune, tancul petrolier Havva Ana, cu pavilion de Insulele Marshall şi 17 oameni în echipaj, are probleme la motorul principal. Nava, de 8100 de tone şi lungă de 123 de metri a plecat ieri din Portul Constanţa către Bosfor. Potrivit surselor noastre vaporul are probleme cu motorul principal, pe care nu  reuşeşte să-l repornească din cauza unor defecţiuni. Nava e în ancoră şi grapează cu o viteză între unul şi trei noduri către Sud-Est, la mai puţin de şase mile de litoralul nostru.

Pe hartă se observă limpede vectorul de derivă al petrolierului

În acest moment, sunt pregătite pentru o eventuală intervenţie de salvare două remorchere: GSP King şi GSP Queen, ambele parte a flotei Grupului de Servicii Petroliere. Cel mai probabil, GSP Queen, care are în acest moment motoarele pornite şi e gata e acţiune, va pleca într-o misiune de salvare în cazul în care comandantul petrolierului Havva Ana va cere acest lucru. Pe Marea Neagră, în acest moment, sunt valuri de 5-6 metri şi vântul suflă spre 100km/h. Viscolul îngreunează foarte tare vizibilitatea. Furtuna se înteţeşte.

În noapte de 29 spre 28 Decembrie 2016, Căpitanul de Cursă Lungă Eduard Troian, comandantul remorcherului salvator GSP King, a reuşit să salveze cargoul Basel Express care plutea, cu ancora grapând, la Sud de Capul Tuzla, către Costineşti. A fost o operaţiune extraordinară depsre care EVZ a scris aici. Acum, dacă va fi cazul, în misiunea de salvare va pleca GSP Queen – nava soră a lui King comandat de Căpitanul de Cursă Lungă Ovidiu Eram.

Vom reveni cu informaţii