Evenimentul Zilei > Sport > Performanță de excepție pentru sportul din România. Am intrat în Guinness World Records
Performanță de excepție pentru sportul din România. Am intrat în Guinness World Records

Performanță de excepție pentru sportul din România. Am intrat în Guinness World Records

În ciuda unei crizei prelungite, sportul românesc face istorie. Recordul mondial şi olimpic stabilit la proba de canotaj 8+1 feminin la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 a fost omologat de Guinness World Records.

Recordul mondial şi olimpic, stabilit de fetele de la 8+1 în proba de recalificare, din data de 28 iunie 2021 la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, a fost omologat, în mod oficial, de reprezentanţii Guinness World Records.

Anunţul a fost făcut, miercuri, printr-o postare pe Facebook a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR). „Barca feminină de 8+1 a României a stabilit la JO Tokyo 2020 un nou record olimpic și mondial în această probă. Timpul stabilit în recalificările competiției, 5:52.99 minute, a fost omologat de Guinness World Records.

Componența bărcii care în finala olimpică s-a clasat pe locul 6 este: Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Denisa Tîlvescu și Daniela Druncea. Paris 2024 se apropie… succes fetelor în pregătire!”, se arată în postarea de pe pagina de Facebook a COSR.

Singura noastră medalie de aur la JO Tokyo 2020, adusă de canotaj

Canotajul a asigurat României singura sa medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în proba feminină de dublu vâsle, prin Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, care s-au impus detaşat în  la Sea Forest Waterway. Bodnar şi Radiş, vicecampioane mondiale îm 2019, la Linz, au condus cursa de la un capăt la altul, stabilind şi cel mai bun timp olimpic. Precedenta performanţă aparţinea Marii Britanii (6:44.33) şi fusese stabilită în 2012, la Londra.

După ediția Londra 2012 fără medalii și un bronz la Rio 2016, România a cucerit nu mai puțin de 3 medalii la această disciplină la actuala ediție a Olimpiadei. Totodată, a avut alte două echipaje în finale, iar toate bărcile calificate pentru Tokyo s-au clasat în Top 10.

Sursa foto: COSR Team Romania / Cristian Nistor