Evenimentul Zilei > Justitie > Perchezițiile de la Arad, la traficanții de țigări. Legături cu asasinarea afaceristului Ioan Crișan. VIDEO
Perchezițiile de la Arad, la traficanții de țigări. Legături cu asasinarea afaceristului Ioan Crișan. VIDEO

Perchezițiile de la Arad, la traficanții de țigări. Legături cu asasinarea afaceristului Ioan Crișan. VIDEO

După asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan din Arad, a cărui mașină a fost aruncată în aer, Poliția Română a organizat o amplă acțiune, dar suspectul principal a dispărut.

La prima oră a zilei de marți, 13 iulie 2021, sute de polițiști au luat cu asalt 150 de locații din județul Arad și alte opt județe din România, într-un dosar care are legătură cu traficul internațional de țigări dar și cu asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan, care a murit după ce o bombă a explodat în mașina pe care o conducea.

Surse judiciare susțin că țigările are achiziţionate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, după care erau aduse în România, încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării – cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri (panouri de lemn, paste făinoase, etc.) sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România.

După introducerea țigărilor în ţară, erau transportate către depozite intermediare (identificate de liderii grupării), unde erau descărcate de către membrii grupării.

„O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte, era disimulată în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) și, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franța sau Italia, până în prezent, autoritățile engleze reușind să captureze țigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Principalul suspect a dispărut cu două ore înainte percheziții

Jurnaliștii din Arad scriu faptul că persoanele duse la audieri au fost întrebate despre doi infractori periculoși, respectiv Cosmin Mladin și Alin Iovănuț.

De exemplu, pe numele lui Iovănuț a fost emis un mandat european de arestare, după ce a fost condamnat definitiv în România pentru tâlhărie, la cinci ani de închisoare cu executare. Iovănuț s-a predat în 2020, în Marea Britanie și a cerut să execute pedeapsa în România.

Despre Cosmin Mladin, de 30 de ani, s-a spus că este cel mai mare traficant de țigări din România. La emisiunea ”Sinteza Zilei”, de pe Antena 3, s-a spus că Mladin a reușit să adune doar într-un an de zile, peste trei milioane de euro din traficul de țigări.

„S-a lăudat că într-un an a reușit să câștige 3 milioane de euro din traficul de țigări, 800 de mii ar fi fost dați mai departe pentru asigurarea licenței. În 2019 au fost făcute percheziții în locuința lui într-un dosar de trafic de țigări.

Marți dimineața, Mladin ar fi plecat de acasă la ora patru dimineața, cu două ore înainte de percheziții. El a fost văzut când a încarcat mai multe bagaje în mașina personală, după care a plecat, semn că a fost informat despre perchezițiile care urmau.

Mladin, legătura spre atentatul cu bombă?

După atentatul cu bombă din Arad, în urma căruia omul de afaceri Ioan Crișan și-a pierdut viața, s-a spus că totul s-ar fi datorat implicării acestuia în traficul ilegal de țigări. Înainte de atentat s-a spus că Ioan Crișan ar fi avut directă legătură cu un autotren încărcat cu țigări de contrabandă, care a fost confiscat de polițiști.

Atunci, la scurt timp după atentat, Mladin ar fi dispărut pur și simplu. Foarte important este că acest Cosmin Mladin este nimeni altul decât patronul firmei de transport căruia îi aparține TIR-ul cu țigări de contrabandă oprit de către Poliție, înainte de acest atentat.

”Foarte important, TIR-ul cu țigări este oprit, șoferul fuge. Este prins în această seară. Primește 30 de zile, dar șeful său, Cosmin Mladin este cel care a dispărut de sâmbătă dimineață. Asta nu înseamnă neapărat că este implicat în atentat. Asta poate să însemne multe. Poate să însemne inclusiv faptul că a primit un mesaj. A primit un mesaj el sau a dat un mesaj (…) În 2019, în Arad au mai sărit în aer trei mașini. Nu cu explozibil, ci li s-a dat foc. Adjunctul șefului Poliției, un judecător și un domn bine, despre care se spune că avea legătură cu traficul de țigări. Mașinile lor sunt pur și simplu incendiate și la momentul respectiv, sigur că a fost o știre de presă”, a dezvăluit Mihai Gâdea.