Evenimentul Zilei > Actualitate > Atentatul de la Arad. Interlopii „lucrează” cu ofițerii de informații pentru prinderea asasinilor
Atentatul de la Arad. Interlopii „lucrează” cu ofițerii de informații pentru prinderea asasinilor

Atentatul de la Arad. Interlopii „lucrează” cu ofițerii de informații pentru prinderea asasinilor

Asasinarea extrem de brutală a afaceristului arădean Ioan Crișan - de fapt o execuție mafiotă în toată regula -, a îmbrăcat, pentru autorități, formele unui caz național. La Arad a fost trimisă o ”armată” de ofițeri, de la mai multe servicii, specializați în culegerea de informații, care au împânzit orașul și răscolesc lumea interlopă.

Evenimentul zilei a aflat că investigatorii merg din ușă în ușă și verifică și acum, la două săptămâni după ce Crișan a fost aruncat în aer cu tot cu mașină, miile de camere video montate pe străzile Aradului.

Poliția a avut un cerc de suspecți la doar câteva ore de la asasinat. Acum, s-a ”evaporat”

Foarte repede, la câteva ore de la asasinat, Poliția Română anunța, prin purtătorul ei de cuvânt, că investigatorii bucureșteni care au preluat ancheta au deja un cerc de suspecți format în urma audierilor. Informație care, pe parcursul zilelor ce au urmat, s-a pierdut complet în noianul de ipoteze și supoziții care aveau să fie lansate în legătură cu moartea brutală a afaceristului Ioan Crișan. Printre care și aceea că ”mâna de lucru” ar fi fost asigurată, firește la comanda cine-știe-cui, de niște asasini veniți de prin Serbia. Contra a doar câtorva mii de euro.

Totul a rămas, însă, doar la stadiul de presupuneri căci suspecții s-au ”evaporat” ca și cum nu ar fi fost. Investigatorilor le-a rămas doar să-i identifice pe asasini folosindu-se de informații obținute din diverse medii – interlope, politice și economice. De aceea, la Arad au fost trimiși ofițeri ai SRI specializați în obținerea de informații, ”spioni”ce au legături chiar și în anumite medii din țările vecine.

Interlopii se jură că asasinii nu sunt din Arad. I -ar ”vinde” imediat

”Acum, în Arad, sunt ofițeri de la SRI și alte structuri ale MI cazați în toate hotelurile din oraș. Sunt infiltrați peste tot. A fost activată lumea interlopă, au fost deja niște întâlniri între oameni din structurile de informații și capi ai lumii interlope din Arad, personaje care coordonează grupări implicate în cămătării, taxe de protecție și prostituție. Toată lumea se jură că asasinul nu este din oraș. Că, la ce deranj este, l-ar da imediat pe mâna poliției, doar să nu se mai facă atâtea investigații, să nu se ajungă la altele…. Ofițerii de informații sunt în legătură și cu mafioții de peste graniță, din țările vecine, de unde se presupune că ar fi asasinii”, ne-a explicat, în exclusivitate, o sursă apropiată anchetei.

În paralel cu munca ofițerilor de informații se derulează și aceea de recuperare și stocare a datelor din camerele de supraveghere montate pe străzile Aradului. Investigatorii au luat legătura cu firmele care se ocupă de monitoritzarea orașului și, în baza contractelor încheiate cu proprietarii de camere de supraveghere au bătut la ușa fiecăruia dintre ei. Echipați cu aparatură de descărcare și stocare, anchetatorii au descărcat din harduri absolut toate imaginile care au mai putut fi recuperate, în funcție de capacitatea aparaturii de supraveghere.

Sunt recuperate imagini din mii de camere video de supraveghere

”În baza contractelor de monitorizare, anchetatorii s-au dus la fiecare proprietar de cameră de supraveghere din oraș. Fie că e vorba de privați, fie că vorbim de camerele primăriei. Altfel nu aveau de unde să știe unde sunt montate astfel de aparate pentru că vorbim de mii de camere video. Nu ridică aparatura, ci descarcă din harduri acele imagini pe care cine știe când vor avea timp să le studieze. E clar că acum nu îi intresează doar crima (n.r. asasinarea afaceristului arădean Ioan Crișan), ci și alte lucruri. Vor să facă tot felul de legături în timp pentru că sunt anumite dispozitive care păstrează imaginile chiar și un an. Acum, tot orașul, în imagini, e în mâinile investigatorilor. Se vor uita la început la cele filmate în zonele care îi interesează pentru caz și apoi le vor verifica pe celelalte”, a mai adăugat sursa citată.

Amanata omului de afaceri, ”mină” de informații pentru investigatori

Martor-cheie în acest caz este Aurora Ardelean, contabila și amanta omului de afaceri Ioan Crișan. Femeia cu care bărbatul asasinat avea o relație, la vedere, care se întinsese pe durata a zece ani, idilă despre care știa întreaga lui familie. Așa cum Evenimentul zilei a arătat, din postura de iubită și contabilă a omului de afaceri, ea știa absolut tot ce se întâmplă în viața lui. Avea acces la documentele firmelor, îi știa cercul de prieteni și legăturile în afaceri, motiv pentru care este o ”mină” de informații pentru investigatori.

Dispariția amantei bărbatului asasinat, controlată de investigatori?

Subit, după ce numele i-a fost făcut public în contextul asasinatului, Aurora Ardelean a dispărut fără urmă. Firește, că nici la înmormîntarea iubitului ei nu a fost. Se spune că familia lui Crișan s-ar fi opus prezenței ei la căpătâiul bărbatului asasinat. Pe de altă parte se vehiculează informația că dispariția femeii este perfect controlată de  investigatori care nu i-ar mai fi dat voie să se afișeje în public! Și asta pentru că, așa cum Evenimentul zilei a lansat în exclusivitate informația, Aurora Ardelean ar fi devenit ”martor protejat” , o informație care, iată, prinde contur din ce în ce mai mult.

Nerezolvarea cazului ar însemna un eșec național și nu va da bine

Au apărut cele mai noi imagini cu atentatul de la Arad
imagini, atentat, arad, filmare

”Femeia știe extrem de multe. Avea agenda lui de întâlniri, îi cunoaște cercul de prieteni, de colaboratori în afaceri. Participase, cel mai probabil, și la anumite discuții. Toate documentele firmelor bărbatului ucis i-au trecut  prin mâini. Știe de unde Crișan avea de luat bani și unde avea să dea. Pentru siguranță, pentru protecția anchetei dar și pentru siguranța ei, este foarte probabil ca femeia să fi intrat programul de protecție al martorilor. E un caz extrem de delicat ce poate avea implicații politice. Investigatorii își iau toate măsurile de precauție. Dacă ratează, va fi un eșec național și nu va da bine. Cu atât mai mult cu cât toată Poliția Română s-a mutat la Arad și le-a interzis celor de la IPJ să mai lucreze la anchetă”, au completat sursele Evenimentului Zilei. 

Polițiștii de la IPJ Arad sunt în continuare sub lupa echipelor de control ale ministrului de Interne Lucian Bode. Zilele trecute, alți ofițeri de la Corpul de Control au ajuns la Arad pentru a mări echipa care se ocupă de verificarea activității șefilor inspectoratului.