UPDATE. PERCHEZIŢII DGA. Poliţişti de frontieră acuzaţi de CORUPŢIE au fost reţinuţi. Agenţii de la Garda de Coastă luau ŞPĂGI DE LA BRACONIERI.Sunt cercetați în regim DE URGENȚĂ

UPDATE. PERCHEZIŢII DGA. Poliţişti de frontieră acuzaţi de CORUPŢIE au fost reţinuţi. Agenţii de la Garda de Coastă luau ŞPĂGI DE LA BRACONIERI.Sunt cercetați în regim DE URGENȚĂ

Ofițerii DGA, sub coordonarea procurorilor, au desfășurat cu suportul de specialitate al SRI si DIPI, o amplă acțiune pentru probarea faptelor mai multor poliţişti de frontieră şi braconieri, suspectaţi de fapte de corupţie, contrabandă, evaziune fiscală, spălare de bani şi mărturie mincinoasă.

UPDATE. Cei cinci poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă Cernavodă, între care şi o femeie, suspectaţi de corupţie, luare de mită, furnizare de informaţii secrete şi alte infracţiuni, au primit în această după amiază mandat de reţinere pe 24 de ore, împreună cu alte şapte persoane care le-ar fi dat mită.Un alt agent al Poliţiei de Frontieră este cercetat în stare de libertate pentru contrabandă. Singura măsură dispusă de conducerea Gărzii de Coastă Constanţa împotriva poliţiştilor corupţi din subordine este „cercetarea prealabilă a acestora, la nivel administrativ, în regim de urgenţă şi în funcţie de rezultatul cercetărilor, se vor lua măsuri drastice". Procurorul de caz, Teodor Niţă, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, a explicat că din reţeaua care acţionează de doi ani, făceau parte 15 persoane, 12 fiind reţinute cu propunere de arestare. „ S-a reţinut că poliţiştii de frontieră furnizau informaii cu caracter nepublic unor complici care se ocupau cu contrabanda pe Dunăre, sau cu braconajul. Îi înştiinţau despre anumite controale poliţieneşti, despre traseele de control, pentru a şti când să acţioneze”. Membrii grupării au fost prinşi în urma mai multor percheziţii efectuate la Cernavodă, Rasova, Dumbrăveni, Cobadin şi Constanţa. În sarcina complicilor poliţiştilor de frontieră s-au reţinut şi infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani, „ deoarece au încercat să disimuleze originea ilicită a combustibilului provenit din contrabandă, prin intermediul unor societăţi comerciale”. Cei 12 suspecţi reţinuţi vor fi deferiţi magistraţilor constănţeni cu propunerea de arestare preventivă.      

În urma cercetărilor efectuate de anchetatori, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciile Judeţene Anticorupţie Constanţa, Brăila, Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au efectuat, joi, 14 percheziţii. DGA transmite că, din informațiile obținute și din cercetările efectuate, a reieșit faptul că activitatea infracţională a poliţiştilor de frontieră a constat în protejarea unor persoane implicate în activităţi de contrabandă cu combustibil preluat de la navele care tranzitează Dunărea, în scopul valorificării, precum şi furnizarea de informaţii nedestinate publicităţii persoanelor implicate în activităţile de contrabandă şi evaziune fiscală. Astfel, în schimbul protecţiei oferite şi al informaţiilor privind dispozitivul de patrulare al Poliţiei de Frontieră şi circulaţia navelor pe Dunăre, agenţii au  pretins şi primit combustibil şi alte produse, precum şi peşte de la braconierii care acţionează în zonă. În cauză sunt cercetaţi cinci poliţişti de frontieră pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită  şi „folosirea, în orice mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, iar un alt agent de poliţie de frontieră este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă. Cercetarea penală s-a extins şi faţă de 10 persoane civile fără calitate specială, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită. Totodată, faţă de o firmă din localitatea Cobadin, administrată de una dintre aceste persoane, s-au reţinut şi infracţiunile de evaziune fiscală. Prejudiciul calculat de organele fiscale în urma faptelor inculpaţilor depăşeşte suma de 500.000 lei. Ca urmare a percheziţiilor domiciliare, au fost ridicate  înscrisuri, sume de bani în valoare de peste 30.000 lei şi 5000 Euro, punându-se sub sechestru cantitatea de peşte, două tone de motorină, ambarcaţiuni, motoare de bărci. Acțiunea s-a derulat cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Constanţa şi al Grupării Mobile de Jandarmi Constanţa, perchezițiile au fost efectuate la agenţi de poliţie de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă - Sectorul Poliţiei de Frontieră Cernavodă, persoane civile şi sediul unei societăţi comerciale. Suportul de specialitate pentru documentarea cauzei a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii (SRI) și Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). De asemenea, pe parcursul  activităţii de cercetare s-a beneficiat de sprijinul Gărzii de Coastă Constanţa.

Ne puteți urmări și pe Google News