Evenimentul Zilei > Sport > Pentru a treia oară, „Generalul” armatei „tricolore”
Pentru a treia oară, „Generalul” armatei „tricolore”

Pentru a treia oară, „Generalul” armatei „tricolore”

Anghel Iordănescu a fost validat, ieri, de Comitetul Executiv al FRF, în funcția de selecționer al naționalei României, și are ca obiectiv calificarea la Campionatul European din 2016.

Anghel Iordănescu (64 de ani) este, începând de ieri, noul selecționer al echipei naționale. Tehnicianul va reveni în fotbal după o pauză de opt ani, timp în care s-a dedicat politicii, și va fi ajutat de „secunzii” Viorel Moldovan (42 de ani), Daniel Isăilă (42 de ani) și Ionuț Badea (39 de ani).

Apogeul naționalei, în mandatul lui Iordănescu

„Generalul” a fost convins de către Răzvan Burleanu, președintele FRF, să preia conducerea tehnică a primei reprezentative, pentru că variantele Mircea Lucescu, Ladislau Bölöni, Cosmin Olăroiu și Dan Petrescu au căzut una după alta. Astfel, ieri, Comitetul Executiv al FRF a îndeplinit o simplă formalitate și a validat alegerea lui Burleanu.

Iordănescu va fi pentru a treia oară selecționer al României. Primul mandat l-a început în 1993 și l-a încheiat în 1998. În acești cinci ani, „tricolorii” au reușit cele mai importante rezultate din istorie. Au jucat „sferturi” la Mondialul din SUA – 1994, s-au calificat la Campionatul European din 1996 și au ajuns în „optimi” la Mondialul găzduit de Franța, în 1998.

Cel de-al doilea mandat al „Generalului” a început în 2002 și s-a sfârșit doi ani mai târziu. Iordănescu nu a mai avut succes, pentru că a ratat calificarea la Campionatul European din 2004 și a compromis șansele de a juca la CM din Germania – 2006.

Nu și-a dorit să revină în fotbal

Anghel Iordănescu a recunoscut că nu și-a dorit să revină la națională și că el l-a propus pe Mircea Lucescu. „Este o situație specială și am susținut întotdeauna că la echipa națională trebuie un antrenor cu un anumit profil și unul dintre cei pe care i-am nominalizat a fost Mircea Lucescu. În niciun moment nu am avut ca țintă să revin la acest nivel. Am refuzat, în primă instanță, neavând suportul celor de acasă, apoi, după al doilea apel, mi-am dat acordul. Nu m-a deranjat că nu am fost primul antrenor la care s-a apelat. Am învățat lecția umilinței”, a declarat noul selecționer. Mai entuziasmat a fost Viorel Moldovan, unul dintre „secunzi”: „Mă bucur că voi colabora din nou cu domnul Iordănescu, așa cum am făcut-o din postura de jucător.”

Răzvan Burleanu: „E varianta ideală”

Răzvan Burleanu, președintele FRF, a spus că, în condițiile date, a ales cea mai bună soluție pentru banca tehnică a României. De asemenea, oficialul a vorbit și despre negocierile cu Mircea Lucescu. „Am ales o echipă performantă și unită. Este varianta ideală, în condițiile în care nu l-am putut aduce pe Mircea Lucescu. Acesta a vrut să revină în fotbalul românesc, dar nu s-a putut. În niciun moment nu a contat aspectul financiar. Dumnealui a dorit foarte mult să revină la echipa națională, dar conducerea Șahtiorului nu i-a permis acest lucru”, a spus Burleanu.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: