Evenimentul Zilei > EVZ Special > Pentagonul dezbate lungimea părului militarilor
Pentagonul dezbate lungimea părului militarilor

Pentagonul dezbate lungimea părului militarilor

Indiferent dacă sunt pe stradă sau într-o incintă militară, frizeriile nu sunt considerate de natură să ofere servicii „esențiale” în această perioadă de izolare și distanțare socială. Ceea ce pune probleme însă în rândul militarilor.

Spre exemplu, Marina Națională franceză prevede că „statutul militar obligă personalul să facă dovada zilnică de rigoare adecvată”, având în vedere că „necesitățile de igienă, securitate și purtarea efectelor speciale implică limitarea lungimii părului (barba și/sau mustața) și purtării anumitor bijuterii sau ornamente corporale”.

Dacă frizeria unei baze militare este închisă, ca urmare a măsurilor de limitare a epidemiei Covid-19, armata americană a lăsat totuși o portiță. În condițiile măsurilor restrictive, ierarhia privind lungimea părului militarilor a devenit mai suplă.

De altfel, mai multe ramuri ale forțelor armate americane au relaxat temporar reglementările în domeniu.

Însă, la Camp Pendleton (California), unde se află staționați unități ale US Marine Corps, nu s-a pus problema închiderii frizeriei.

Un material video publicat la 5 aprilie pe site-ul Task&Purpose, în care se putea vedea o coadă lungă de soldați așteptând să se tundă „high-and-tight”, fără a respecta distanțarea, a creat polemici.

La 14 aprilie, șeful Statului-Major interarme american, generalul Mark Milley, a fost întrebat în legătură cu acest video, în cadrul unei conferințe de presă, scrie Zone Militaire.

Un jurnalist l-a iritat pe Milley întrebându-l dacă tunsul face parte, în condițiile actuale, din „misiunile esențiale” ale Pentagonului.

„Indiferent dacă este vorba de forțele navale, terestre sau aeriene, disciplina este un aspect fundamental în cadrul forțelor noastre armate”, a lansat generalul Milley.

„Da, cred că militarii trebuie să se tundă” pentru că „deși acest aspect poate părea superficial, el face parte din această disciplină”, a spus generalul american. Milley a amintit și că este fiul unui membru al pușcașilor marini care a luptat la Iwo Jima unde „a fost nevoie de o disciplină extraordinară pentru a cuceri această insulă, cu 7000 de pușcași marini uciși în 19-20 de zile și a pune drapelul american pe muntele Suribachi”.

Șeful Pentagonului, Mark Esper, a preluat și el chestiunea. „Nu există nici un dubiu că, atunci când mergeți în oricare bază militară, veți găsi și oameni care nu respectă regulamentele”. Scopul, a continuat Esper, este „să educăm lanțul de comandă”, afirmând că este sigur că comandantul de la Camp Pendleton este deja vizat.

Totuși, a spus Esper, adresându-se responsabililor militari, „dacă trebuie, opriți tunsul regulamentar pentru o perioadă de timp.

 

Foto: zone militaire