Imaginea lui Giorgos Hatzifotiadis, 77 ani, surprins în timp ce plângea în hohote, în faţa unei bănci de Salonic, a făcut înconjurul lumii ca simbol al dramei greceşti. În imposibilitatea de a scoate pensia soţiei sale după reglementarea impusă băncilor, pensionarul s-a aşezat pe trotuar şi a izbucnit în plâns, având alături cartea de identitate şi cardul bancar. O altă fotografie îl arată ridicând neputincios braţele spre cer.

După ce a văzut fotografiile, James Koufos, un australian de 41 de ani de origine greacă şi-a dat seama că bătrânul seamănă izbitor cu un fost prieten al tatălui său defunct. Mama australianului, care trăieşte în Salonic i-a confirmat că este într-adevăr vorba despre el.

Preşedinte al unei entităţi financiare, Koufos a lansat un apel de solidaritate pe Facebook şi urmează să ajungă sâmbătă în Grecia. El a declarat că vrea să-i facă bătrânului o surpriză oferindu-i o sumă de bani substanţială şi să strângă fonduri şi pentru alţi greci aflaţi la ananghie.

Australia numără o amplă comunitate de imigranţi greci. Melbourne este al treilea oraş din lume cu cel mai mare număr de locuitori greci, după Atena şi Salonic, potrivit statisticilor guvernului Australian.