Pensionarii pot răsufla ușurați! Ultima ședință de guvern vine cu noutăți importante! 

„Prin elaborarea cadrului legislativ pentru organizarea şi funcţionarea fondurilor de pensii ocupaţionale se creează premisele pentru obţinerea unei pensii ocupaţionale, suplimentară, distinctă şi în completarea tipurilor de pensii acordate în cadrul sistemelor de pensii din România. Prin prezentul proiectde lege se stabilesc elementele necesare înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora. Componenta de pensii ocupaţionale este prevăzut a fi facultative.”, potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Muncii.

Constituirea unui fond de pensii ocupaționale aparține unui administrator autorizat, iar schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care are capacitatea financiară și dorește să ofere angajatorilor săi astfel de beneficii.

Dacă un angajator dorește să instituie o schemă de pensii ocupaționale, acesta are obligația să ofere schema tuturor angajaților și să vireze contribuțiile. Cu toate acestea, angajatorul are libertatea să stabilească, după criterii proprii, cuantumuri diferențiate de contribuție pentru angajați.

„Vom autoriza funcţionarea acestor administratori şi a fondurilor de pensii ocupaţionale. Vom supraveghea activitatea lor. Iar prin crearea acestui cadru legislativ putem permite obţinerea unei pensii ocupaţionale suplimentare. Trebuie să facem precizarea: este o pensie suplimentară distinctă şi în completarea tipurilor de pensie existente la această dată în România. Este o pensie facultativă, prin care se dă posibilitatea angajatorilor să decidă şi să stabilească o astfel de pensie pentru angajaţii lui. Angajatul doar dacă doreşte poate participa şi el la această schemă, este o pensie pe care angajatorul o poate crea, un beneficia pe care angajatorul îl poate crea pentru angajaţii lui.”, a declarat Ministrul Muncii, Marius Budăi, conform România TV.

 

 

Te-ar putea interesa și: