Câţu a declarat că legea care prevede majorarea pensiilor publice de la 1 septembrie creează probleme de sustenabilitate bugetului pentru următorii doi ani.

Mai mult, acesta a subliniat că atât instituțiile financiare internaționale, cât și agențiile de rating au arătat că mărirea pensiilor reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei.

Practic, el a precizat într-un interviu televizat că pentru această lege și pentru altele care au fost votate de Parlament, nu există fondurile necesare.

În final concluzia ministrului de Finanţe în legătură cu mărirea pensiilor a fost următoarea: pentru a nu destabiliza economia, trebuie luate alte măsuri.

„Această lege a pensiilor crează probleme de sustenabilitate a bugetului nu numai pentru 2020, dar și pentru 2021 în 2022.

Doar în 2020 înseamnă un plus de 10 miliarde de lei la buget, plus 30 de miliarde de lei în 2021, bani care nu există, bani care trebuie împrumutaţi.

Aşa cum este construit bugetul şi problemele pe care le avem, legea pensiilor şi alte legi similare cu articole în Parlament  nu au surse de finanţare”, a declarat Câţu, citat de RRA.

Ministrul Finanțelor a mai declarat că după această perioadă de criză, economia se va schimba datorită faptului că multe companii vor investi în tehnologie.

În opinia ministrului de Finanţe, una dintre măsurile pe care Guvernul trebuie să le ia neapărat este legată de crerea locurilor de muncă astfel încât să îi păstreze în țară pe cei aproape un milion de români întorși în această perioadă de peste hotare.

Amintim că Guvernul Orban luase în calcul mărirea pensiilor cu 40% începând de la 1 septembrie, dar au fost numeroase semnale de alarmă cu privire la această intenţie.

Inclusiv fostul preşedinte Traian Băsescu a spus că mărirea pensiilor cu 40% nu este deloc o măsură ideală în acest context socio-economic.

Fostul şef al statului a indicat care sunt în acest moment cele mai bune două măsuri economice pentru România.