Evenimentul Zilei > Actualitate > Penitenciarul din Deva, asaltat de protestatari! „Am ajuns să facem pază cu deţinuţii”
Penitenciarul din Deva, asaltat de protestatari! „Am ajuns să facem pază cu deţinuţii”

Penitenciarul din Deva, asaltat de protestatari! „Am ajuns să facem pază cu deţinuţii”

Penitenciarul Deva a fost miercuri locul în care s-au adunat sindicalișii pentru a protestra. Peste 150 de oameni s-au adunat în fața insituției de detenție pentru a-și cere drepturile care li se cuvin. Aceștia sunt nemulțumiți de condițiile în care lucrează și de faptul că nu li se plătesc orele suplimentare.

Angajații ajunși la prima oră au refuzat să intre la schimbul de dimineață, iar ulterior colegii din schimbul de seară s-au alăturat protestului de la Penitenciarul Deva.

Oamenii au precizat că nu vor măriri de salarii, ci doar să se asigure personalul necesar. Aceștia au mai spus că în momentul de față paza Penitenciarului Deva este asigurată de deținuți.

 

Declarațiile președintelui Sindicatului Independent

„Am ajuns să facem pază cu deţinuţii, ceea ce nu este normal. Am ajuns să intrăm în serviciu cu jumătate din numărul necesar de oameni, drept pentru care colegii au ales o formă de protest astăzi (miercuri – n.r.) şi nu au mai intrat în serviciu. La acest moment, sunt oameni care au intrat (la serviciu – n.r.) de ieri, de la ora 19,00. Aşa nu se mai poate! Acest protest este din cauza lipsei de reacţie a guvernanţilor la cererile noastre. Noi nu cerem măriri salariale, solicităm doar să ne acorde drepturile pe care le avem”, a declarat preşedintele Sindicatului Independent „Vulturul”, Nicolae Grosu.

Potrivit acestuia, fondul de salarii pe acest an este asigurat în proporţie de 80%, norma de hrană şi echipament nu este actualizată, iar angajaţii din penitenciare nu primesc vouchere de vacanţă, deoarece doar 17% din suma necesară acestora ar fi acoperită.

„Protestăm pentru drepturile noastre, pentru faptul că Guvernul nu a acordat sume bugetare şi pentru sistemul penitenciar, pentru orele suplimentare care nu au fost plătite – iar la nivel naţional sunt peste un milion de ore suplimentare neplătite, ceea ce generează o muncă forţată. Protestăm pentru un statut al poliţistului de penitenciare, care a fost solicitat să fie modificat din anul 2004. Schema de personal este acoperită 80%, iar în sectorul operativ este de circa 70%. Facem pază cu deţinuţii din cauza lipsei de personal”, a afirmat, la rândul său, preşedintele filialei Deva a Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare, Andrei Gheorghiţă.

Pe timpul protestului, sindicaliştii s-au folosit de vuvuzele şi fluiere şi au strigat: „Lege pentru toţi, nu doar pentru hoţi!”, „Demisia!” sau „Ruşine să vă fie!”.

Liderii de sindicat prezenţi au spus că protestele vor continua până la soluţionarea revendicărilor, următoarea acţiune fiind programată vineri, la Penitenciarul Codlea.