Evenimentul Zilei > Actualitate > Pe urmele genții cu 900.000 de euro! Denunțătorul Elenei Udrea și-a construit un imperiu cu un salariu de 1.000 de euro
Pe urmele genții cu 900.000 de euro! Denunțătorul Elenei Udrea și-a construit un imperiu cu un salariu de 1.000 de euro

Pe urmele genții cu 900.000 de euro! Denunțătorul Elenei Udrea și-a construit un imperiu cu un salariu de 1.000 de euro

Gheorghe Nastasia, fost secretar general la Ministerul Dezvoltării, cel care a cerut șpaga de 900.000 de euro în numele Elenei Udrea, și-a construit afaceri de succes în timp ce lucra la stat

Denunțătorul principal din cazul „Gala Bute”, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării, deține un imperiu financiar în Bușteni, cartierul Poiana Țapului, deși a lucrat doar la stat, ultimul salariu fiind de circa 1.000 de euro.

Reamintim că acesta a declarat procurorilor DNA că Elena Udrea l-a pus să ceară 900.000 de euro de la afaceristul Adrian Gărdean, pentru ca acesta din urmă să primească banii pentru lucrări pe care le avea la minister. Nastasia este cercetat, în arest la domiciliu, pentru luare de mită.

Averea din Bușteni

Reporterul EVZ a plecat pe urmele imperiului lui Nastasia, după ce în ediția de ieri am dezvăluit mai multe declarații contradictorii date la DNA și am constatat averea imensă a acestuia.


FOTO: Gheorghe Nastasia a modernizat casa primită de la părinți, și apoi a ridicat în față o pensiune și un restaurantConform declarațiilor date anchetatorilor de fostul secretar general de la Dezvoltare, Udrea ar fi stabilit, în februarie 2011, traseul mitei într- o pensiune din Bușteni. Mai exact, în cea deținută de Nastasia. Aici, acesta are cea mai impozantă pensiune din cartierul Poiana Țapului. Este vorba de „Popasul Vânătorilor”, un complex turistic cu peste 30 de locuri de cazare, restaurant, spa.

De fapt, cel care spune că a primit 900.000 de euro de la Gărdean, conform DNA, și apoi i-a dat într-o geantă neagră Elenei Udrea, conform propriilor declarații, deține un adevărat imperiu financiar în Bușteni. Familia sa este una dintre cele mai înstărite din Bucegi.

Pe lângă luxosul complex turistic, familia lui Nastasia mai deține o societate de deszăpezire – CrinAlex-SIA, o stână turistică în Munții Baicului, o linie de produse alimentare denumită Zamora, în jur de zece autovehicule (montane sau obișnuite, trecute pe firmă), o vilă de 154 de mp în Bușteni, un teren agricol de 11.806 mp în comuna prahoveană Măgureni și o casă de 140 mp în aceeași localitate.

De la începerea urmării penale, Nastasia evită să comunice cu presa. Cu toate acestea, în urmă cu șase ani, el declara pentru Revista VIP că o parte din bunuri le-a primit de la părinții săi, care i-au lăsat o moștenire consistentă. Ba chiar susținea că jumătate din cartierul Poiana Țapului i-a fost lăsat de familie. „Norocul nostru este că aici nu s-a facut colectivizare, iar familia mea nu a fost lipsită de proprietatea sa“, declara Nastasia.

Localnicii din Bușteni enumeră imediat proprietățile familiei Nastasia. „De la tatăl său a primit o casă. Atât! Nu cunosc să fi deținut jumătate din Poiana Țapului, dacă așa a spus. În fața casei vechi a construit pensiunea”, ne spune Ion, unul dintre vecinii familiei fostului secretar de la Dezvoltare.

A candidat la șefia CJ

Cu sau fără moștenire, ascensiunea financiară a lui Gheorghe Nastasia a fost legată de funcțiile publice ocupate. „A început să construiască complexul turistic în urmă cu vreo șapte ani și l-a terminat acum vreo patru ani, în 2011, începutul lui 2012”, ne mai spune un vecin. Exact în aceeași perioadă, Nastasia a fost candidat la Consiliul Județean Prahova din partea PDL, asta după ce a fost șeful RA-APPS în Prahova. Din 2009 ajunge la București la Ministerul Turismului și apoi la Dezvoltare.

Cariera la stat

Gheorghe Nastasia (50 de ani)

2012-2013. Inspector guvernamental în SGG;

2009-2012. Secretar general la Ministerul Turismului/MDRT;

2005-2008. Director coordonator APPS Sinaia;

2002-2003. Șef complex hotelier Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (APPS)– Sinaia;

1991-2001. Locțiitor comandant și șef al serviciilor CMOA Sinaia;

1990-1991. Șef popotă categorie specială CMOA Sinaia;

1988-1990. Șef depozit Complex Militar de Odihnă și Agrement (CMOA) Sinaia.

DECLARAȚIE AVERE 2013

Clădiri

Pensiune Bușteni: 881 mp;

Casă de locuit Bușteni: 154 mp;

Casă de locuit Măgureni: 140 mp;

Terenuri

Bușteni: 1.773 mp;

Măgureni: 375 mp intravilan

Măgureni: 11.866 intravilan

VENITURILE DIN 2012

Venituri secretar general: 24.817 de lei;

Venituri inspector general: 20.765 de lei;

Îndemnizații membru în CA: ANL (7.150 de lei), CNI (135 de lei) și INCDT (3.282 de lei)

Venituri Cristina Nastasia – administrator Crinalex-SIA: 41.500 de lei.

Cea mai tare stână din țară

Ultima perla adăugată imperiului financiar al lui Nastasia din Bușteni este o stână ultramodernă, situată pe culmea Munților Baicului din Masivul Bucegi.


FOTO: Vara, turiștii de la Popasul Vânătorilor sunt ademeniți cu brânzeturi de la stână„Acolo este o stână ridicată acum doi-trei ani. E cu faianță și cu gresie. E ceva unic acolo. E cea mai tare stână din România, așa cred eu. Este ceva nemaipomenit”, ne spun locuitorii din Bușteni.

Stâna este denumită Zamora, ca și numele cartierului de lux din orășel. Odată cu inaugurarea stânei, familia Nastasia a mai lansat și o linie de produse alimentare bio denumite tot Zamora. „Vindem brânzeturi și produse din carne procesate tradițional, în ferma proprie”, este anunțul amplasat pe gardul Popasului Vânătărilor din Poiana Țapului.

Pentru că stâna este situată tocmai în vârful munților, se ajunge la aceasta doar pe timpul verii.


FOTO: Prahovenii spun că stâna Zamora, deținută de familia Nastasia, este cea mai modernăS-a întors în declarații la 180 de grade

„Evenimentul zilei” a dez văluit, în ediția de ieri, că Gheorghe Nastasia este, poate, personajul-cheie al dosarului „Gala Bute”. Ani buni, el a fost ordonatorul principal de credite şi omul care semna toate deciziile în locul Elenei Udrea.

Nastasia este cel care o acuză pe Elena Udrea (foto stanga) că ar fi primit geanta de 900.000 de euro mită de la Adrian Gărdean. Nu a fost arestat, ci a devenit martorul- cheie al anchetatorilor. În cele nouă (!) drumuri la sediul DNA, Nastasia şi-a schimbat total logica declaraţiilor, după cum se observă din informațiile în posesia cărora a intrat EVZ.

Astfel, în toamna anului trecut, Nastasia declara procurorilor că nici măcar nu îl cunoaşte pe Gărdean. „Nu este adevărat că am primit vreo sumă de bani de la Adrian Gărdean. Nu am dat nicio sumă de bani lui Udrea Elena”, afirma fostul secretar general, în 13 februarie, la ora 16.00.

După numai trei ore, „George” îşi schimbă declaraţia la 180 de grade: „Am primit de la Gărdean Adrian o geantă conţinând 900.000 de euro în cursul anului 2011, dar nu pot preciza perioada, cred că era pe la sfârşitul anului. După ce am primit geanta, am dat-o în aceeași zi ministrului Udrea Elena, în cabinetul acesteia”.

Firma familiei face afaceri cu Primăria Bușteni

Pe lângă luxosul complex turistic, familia lui Nastasia mai deține o firmă de lucrări de deszăpezire care încasează, anual, în jur de 150.000 de euro de la Primăria Bușteni pentru a da zăpada la o parte de pe străduțele orașului.

Parcul de utilaje

Parcul de autovehicule este situat la ieșirea de pe Drumul Național spre cartierul Zamora, ridicat în ultimii ani în Bușteni. Aici sunt parcate în jur de zece autovehicule: excavatoare, basculante, jeepuri și alte utilaje folosite la îndepărtarea zăpezii.


FOTO: Autovehicolele familiei Nastasia au pe numerele de înmatriculare rutieră și inițialele SIAPresa din Prahova a scris că societatea CrinAlex SIA a primit 600.000 de lei în 2013, iar anul trecut a subcontractat lucrări. „Tot Bușteniul știe ale cui sunt aceste utilaje și mașini 4×4. Sunt ale firmei CrinAlex, ale domnului Nastasia. El se ocupă cu deszăpezirea în Bușteni”, ne-au spus muncitorii de la firmele vecine cu societatea familiei fostului secretargeneral.

Conform datelor publicate în Monitorul Oficiale și puse la dispoziția de aplicația Vrăjitorul, CrinAlex-SIA este deținută în acte de soția lui Gheorghe Nastasia, Cristina, și este administrată de fiul lor, Alex. Acesta s-a ocupat de afacerile familiei din momentul în care Gheorghe Nastasia s-a mutat cu serviciul la București.


FOTO: Autovehicolele familiei Nastasia au pe numerele de înmatriculare rutieră și inițialele SIAProtejat de Roberta

La nunta lui Alex Nastasia din 2013 a participat și Roberta Anastase, liderul PDL Prahova. De fapt, Nastasia, alături de fostul deputat Florian Anghel, a fost unul dintre protejații fostei șefe de la Camera Deputaților.

Numele Robertei apare și în declarația de la DNA a lui Gărdean, care povestește de o petrecere organizată de Nastasia, la care era prezentă și aceasta.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: