Evenimentul Zilei > Actualitate > Pe ce dă primăria bani, dacă maidanezii din adăposturi arată așa?
Pe ce dă primăria bani, dacă maidanezii din adăposturi arată așa?

Pe ce dă primăria bani, dacă maidanezii din adăposturi arată așa?

Un veterinar cheltuie 6,6 lei pe zi, pentru creșterea unui câine. Primăria dă 9,8 lei, iar animalele trăiesc în condiții mizere.

Întreținerea unui câine comunitar ne costă aproximativ 10 lei pe zi, în București. Este foarte adevărat că în acești bani intră și cheltuielile utilitare, precum și salariile angajaților celor trei adăposturi ale Primăriei Capitalei, însă creșterea unui câine în casă, cu mâncare premium, poate costa mai puțin.

Nu puțini sunt bucureștenii care se întreabă pe ce cheltuie autoritățile locale 10 lei, zilnic, pentru întreținerea unui câine comunitar. Dacă ne raportăm la explicațiile reprezentanților Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), care ne-au trimis aceste cheltuieli, suma nu ar fi foarte mare. Însă, dacă ne luăm după spusele specialiștilor în creșterea și întreținerea câinilor, undeva dă cu…„virgulă”.

Asta pentru că întreținerea unui câine de companie poate costa mai puțin decât întreținerea unui animal de după gratii – așa-numitul maidanez – iar condițiile de trai ale animalelor din cele două categorii sunt extrem de diferite.

„Câinii mei sunt și iubiți”

„Eu am doi câini maidanezi, pe care i-am luat acasă. Au în jur de 20 de kilograme fiecare. Am făcut și eu un calcul, să văd cât scot din buzunar pentru fiecare dintre ei și am ajuns la concluzia că mă costă cam cât dau și cei de la primărie, în adăposturi. Cu diferența că eu țin câinii și la o pensiune specială, cam 10 zile pe an. Mâncarea pentru fiecare dintre ei, care este premium, mă costă 20 de lei pe săptămână. Benzina, pe care o consum săptămânal pentru a-i duce în parc, mă costă, în total, 20 de lei. Pentru vaccinuri, deparazitare și analizele anuale mai cheltuiesc 800 de lei. În total, un câine mă duce la 3.380 de lei, pe an, adică 9,2 lei, pe zi, din calculul pe care eu l-am făcut pentru animalele mele. Țin să precizez faptul că au condiții foarte bune. Mănâncă premium, se joacă, se plimbă și mai sunt și iubiți. Indiscutabil, nu se justifică banii care se cheltuiesc în adăposturi. Nu că ar fi foarte mult, dar maidanezii de acolo arată jalnic și trăiesc în condiții groaznice”, ne-a explicat Vlad Popescu, dresor de câini la Clubul Câinilor Utilitari.

„Animalele ajung să se mănânce între ele”

De altfel, și dr. Ovidiu Roșu, medic veterinar în cadrul Vier Pfoten, spune că pentru creșterea și întreținerea, acasă, a unui câine de aproximativ 20 de kilograme, n-ar trebui să se cheltuiască mai mult de 200 de lei pe lună, adică aproximativ 6,6 lei pe zi.

„Suma pe care o cheltuiește primăria, de 10 lei pe zi, nu ar fi foarte mare, mai ales că se plătesc și salariile. Este o sumă rezonabilă, însă nu se justifică, dacă ne uităm la condițiile din acele adăposturi. Noi am făcut recent niște anchete și ce am găsit în majoritatea adăposturilor din țară este strigător la cer. Câinii ajung, uneori, să se mănânce între ei. Am găsit și animale moarte”, ne-a spus dr. Roșu. Medicul ne-a precizat și cât cheltuiește el pentru întreținerea unui câine. „Mâncarea pentru câinele meu, care are acum 15 kilograme, dar va ajunge la 20, mă costă 150 de lei pe lună. Alimentația este premium. Eu, fiind medic, nu dau bani la doctor veterinar, însă dacă ar fi să plătesc aceste servicii, m-ar mai costa în plus aproximativ 50 de lei. În total, cam 200 de lei pe lună, dar câinele trăiește în condiții foarte bune”, ne-a mai spus medicul de la Vier Pfoten.

Prinderea unui câine costă 219 lei

Primăria Capitalei, prin ASPA, a semnat în 2013 contracte cu firmele care prind maidanezii din București. Astfel, pentru prinderea unui câine, municipalitatea plătește exorbitanta sumă de 219 lei, iar firmele care au câștigat licitația sunt: ELEN BASIC BUSINESS, BEST MARKETING și TERRA MARIQUE. A fost cel mai mic preț prezentat la licitație. „Nu pot să comentez această licitație”, ne-a declarat Răzvan Băncescu (foto), reprezentantul ASPA. Oficialul ne-a prezentat, însă, costurile defalcate pentru întreținerea unui maidanez în cele trei adăposturi care aparțin de Primăria Capitalei: Pallady, Mihăilești și Bragadiru, unde luni, la orele prânzului, se găseau 1.032 de câini.

Costurile ASPA pe zi, pentru fi ecare câine

● Hrana și apa = 1.5 lei/zi;

● Pentru salarii și taxe (angajați ASPA, contractul pentru munca deținuților de la Administrația Națională a Penitenciarelor/ Bragadiru) = 4.9 lei/zi;

● Utilități (curent electric, gaze, apă, vidanjă, gunoi menajer și gunoi cu risc biologic, dezinsecție, dezinfecție, deparazitare, transport personal) = 2.8 lei/zi;

● Alte cheltuieli asociate (din distribuirea ponderată a costurilor indirecte) = 0.6 lei/zi; Total = 9,8 lei/câine/zi.