Întreaga epopee pleacă de la bătălia premierului în funcție, Benjamin Netanyahu, de a bloca ieșirea sa de la putere și acuzarea sa în 3 dosare succesive de corupție, fiind audiat de Procurorul General pentru luare de mită, fraudă și abuz de încredere.

 

Un prim pas major a fost făcut prin depunerea mandatului de către actualul premier, după 28 de zile de încercări de formare a Guvernului împreună cu gruparea partidelor de drepta și conservatoare ultraortodoxe, de a forma coaliția. Aceste partide au împreună 55 de voturi, cu 6 mai puține decât majoritatea, dar premierul în funcție a reușit să își asigure angajamenul total al acestora să nu facă acorduri cu nimeni intrând la guvernare doar împreună și să susțină o variantă de legi care-l avantajează pe Netanyahu în imunitatea în fața acuzațiilor.

 

Președintele Reuven Rivlin a încercat un compromis de mare coaliție care ar include exclusiv partidele Likud, al lui Netanyahu, și Coaliția Alb-Albastru, al lui Benny Gantz, primul cu 32 de locuri și celălalt cu 33 de locuri în Knesset. A propus o împărțire a mandatului de premier între cei doi președinți de partide, câte doi ani fiecare, ba chiar începând cu Netanyahu în prima jumătate de mandat, dar cu condiția auto-suspendării din funcție și preluarea atribuțiilor de către Benny Gantz, ca vicepremier și premier interimar, care să aibă toate atribuțiile cât timp premierul în funcția ar răspunde acuzațiilor politice și și-ar soluționa problemele în justiție.

 

Benjamin Netanyahu nu a fost e acord nici cu această variantă, astfel că, pentru prima dată după 11 ani un alt premier decât Netanuyahu a fost desemnat și a primit mandatul de a forma o majoritate și un Guvern, Benny Gantz, Președintele Partidului Alb Albastru, fost șef de Stat Major al Armatei israeliene, azi plasat pe primul loc în alegeri. Pe aceste premise, Gantz are și el 28 de zile pentru formarea unui guvern și a avut deja întâlniri cu Netanyahu, care a sosit cu mandatul tuturor partidelor coaliției sale, insistând că doar așa va participa la orice coaliție.

 

Benny Gantz a reușit întâlniri și cu Israel Beitenu, partidul lui Avigdor Lieberman, partid secular de dreapta, care a condiționat participarea la Guvernare de formula în trei, cu Likud și Partidul Alb-Albastru, fără partidele religioase și ultraortodoxe și fără partidele Listei Comune a partidelor arabe. Și aici condiționările sunt stricte, dar exact cele anunțate anterior, la negocierile cu Likud.

 

Blocajul formării majorității din Israel are câteva variante de ieșire în perioada următoare. Benny Gantz a anunțat că va explora toate opțiunile în continuare, inclusiv întâlnindu-se cu Likud-ul din nou. Dacă nu va reuși să-l convingă pe Netanyahu, el va încerca discuții separate cu diferitele partide de centru pentru a forma o majoritate. Ulterior varianta unui guvern minoritar liberal poate fi propusă Knessetului pentru a evita anticipatele și a-l înlocui pe Netanyahu – în acest caz acțiunile guvernului Gantz în domeniul apărării și securității și în reformelor economice ar fi limitate. Dacă nu reușește un vot de învestire, varianta e revenirea la Președinte.

 

Și Președintele Reuven Rivlin are două variante după eventualul eșec al formării unui guvern de către cel de-al doilea candidat desemnat: să propună un al treilea premier independent în raport cu cele două partide majore, pentru a obține coaliția de uniune națională posibilă. Avigdor Lieberman ar putea fi acest candidat și astfel președintele și-ar epuiza toate variantele posibile înaintea unui nou scrutin electoral. Dar costurile pentru Netanyahu nu ar face decât să se acumuleze.

 

Într-adevăr, deja presiunea este substanțială împotriva sa, așa cum se acumulează și acuzațiile întemeiate că Netanyahu blochează formarea unui guvern. Eventuala experiență a desemnării celui de-al treilea candidat de premier și eventualul nou eșec ar accentua argumentele blocajului pentru aceste acuzații, fapt ce ar avea repercusiuni împotriva premierului în funcție în viitorul tur de scrutin. Nu în ultimul rând, timpul trece, audierile și deciziile Procurorului General se pot preciza iar Netanyahu ar putea deja să se confrunte cu acuzațiile și trimiterea în judecată până la alegerile generale, fapt ce ar accentua presiunile împotriva sa în propriul partid, Likud.

 

Oricum, perspectiva este una dezastruoasă pentru actualul premier în orice situație. Într-adevăr, o campanie electorală în care imaginea generală este că Netanyahu nu se dă plecat de la conducerea guvernului și din politica israeliană îi subminează șansele dar mai ales antrenează partidul Likud într-o aventură și degringoladă tot mai greu acceptabilă pentru membrii săi. Likud l-a susținut unitar în repetate rânduri pe actualul premier la conducerea partidului dar, în noile condiții, ar putea discuta îndepărtarea sa, înlocuirea cu un alt lider ales sau chiar o variantă de scindare a partidului în contextul blocării președinției Likud de către Netanyahu.

 

În orice caz, aceasta este o ieșire complicată și urâtă din politică a lui Netanyahu. În plus, premierul de 70 de ani riscă să urmeze altor figuri politice de prim plan condamnate și incarcerate între care fostul președinte Moshe Katzav – pentru viol, obstrucționarea justiției și alte infracțiuni la 7 ani închisoare – fostul premier Ehud Olmert – abuz de încredere în 2012, luare de mită în 2015, condamnat la 6 ani închisoare din care a executat 18 luni – și alți 11 foști miniștri. Acesta e cel mai negru coșmar al premierului Benjamin Netanyahu.