Mi-am zis că e imposibil chiar și pentru Orban să facă o asemenea gafă, mai ales că invitatul special este Klaus Iohannis, instalat și cu acest prilej în postura de Godfather al Famigliei liberale. Să-l pui pe dl președinte moț peste o chermeză de lux în plină pandemie, în cel mai scump stabiliment de nunți, botezuri și cumetrii la nivel înalt din România, Clubul Diplomaților, pare a însemna că nu-i vrei deloc binele. Și să faci asta fix pe 1 iulie, în ziua când tocmai le spui românilor că nu merită alte măsuri de relaxare, ba chiar te gândești să le mai arzi niște restricții, ca să nu mai aibă vacanță – asta se numește sfidare la adresa tuturor!

Apoi, m-am uitat unde au făcut guvernele europene importante anunțul măsurilor de sprijin economic de urgență (unele sunt deja la a doua tranșă, totul petrecându-se deja de o lună sau chiar două) și am fost surprins. Premierul spaniol, cel francez și italian – ca să nu vorbesc de cancelarul german – au fost complet lipsiți de imaginație. Au ales instituțiile guvernamentale obișnuite fiindcă au pus accentul pe substanța ajutoarelor financiare masive propuse, nu pe show. E drept că partidele aflate la guvernare la Paris, Madrid, Roma sau Berlin nici nu au vreun echivalent apropiat de calibrul lui Rareș Bogdan. Când deții un asemenea exemplar, e păcat să-l încorsetezi într-un spațiu strâmt și să nu-l lași să facă tumbe electorale de ditamai terenul de golf, sportul rege al iohanniștilor.

Înțeleg că mărețul Plan de Relansare a Economiei este de fapt un program de guvernare al PNL pe următorii 5 ani. Copiat prost, ce-i drept, după programul PSD. Este un fapt îmbucurător, confirmând măcar că documentele similare cu care au venit până acum la Parlament, la învestirea guvernelor Orban, au fost niste ciorne fără valoare. Însă economia avea nevoie înaintea Augustului Plan Cincinal Liberal de un set de măsuri de relansare a economiei pentru următoarele 5 luni. Era nevoie ca, așa cum arată foare bine colegul meu Mihai Tudose, cele peste 3,3 miliarde de euro aprobate pe 11 aprilie de Comisia Europeană, pentru o schemă de ajutorare a IMM-urilor românești să fi ajuns deja la firmele locale. În loc de asta, Cîțu ne spune fericit că a cheltuit 3-4 miliarde de lei de la buget – dar nu bani nerambursabili, ci împrumuturi!

De 1 iulie, românii suferă de căldură prin apartamente și se întreabă dacă vor mai avea voie să meargă la munte sau la mare, iar zeci de mii de investitori în turism si HORECA sunt obligați, prin menținerea restricțiilor, să-și închidă definitiv afacerile. De 1 iulie, românii află că ieftinirea facturilor la gaze e altă păcăleală liberală. În fapt este o scumpire mascată de aproape 300% (distribuitorii cumpără gazul cu 25 de lei MW și îl vând populației cu 68 de lei) astfel că a trebuit să intervină PSD cu suprataxarea acestora. De 1 iulie, românii află că Guvernul nu vrea să respecte legea, nici dublarea alocației și nici creșterea cu 40% a pensiilor, deși avem un an cu creșteri-record ale prețurilor la alimente, de la 15 la 25%. De 1 iulie, românii află că Guvernul a cheltuit zeci de milioane de euro pe măști pentru săraci, dar măștile nu sunt în țară.

De fapt, de 1 iulie, Guvernul PNL a reușit să distanțeze populația fix așa cum și-a dorit. Deoparte sunt românii cu grijile și neliniștile lor, iar de cealaltă, într-un decor stilat și scump, liberalii, la un cocktail lejer ca să-și sărbătorească relansarea economică a propriilor averi.