Foștii patroni ai Clubului Colectiv, scoși definitiv de sub CONTROL JUDICIAR la 3 ani și 5 luni de la TRAGEDIE

Foștii patroni ai Clubului Colectiv, scoși definitiv de sub CONTROL JUDICIAR la 3 ani și 5 luni de la TRAGEDIE

Patronii clubului Colectiv – George Alin Anastasescu, Paul Gancea și Cristian Mincu (foto) – au fost scoși definitiv de sub control judiciar la mai bine de 3 ani și cinci luni de la incendiul în urma căruia 64 de persoane au murit, iar alte peste 200 au fost rănite. Curtea de Apel București a respins contestația procurorilor și au menținut decizia luată pe fond de Tribunalul București.

Aceeași soluție a fost luată și în cazul Danielei și a lui Cristian Niță (directorul, respectiv administratorul firmei de artificii), precum și în cazul celor doi pirotehniști, Marian Moise și Viorel Zaharia.

„Respinge ca nefondată contestația declarată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, împotriva încheierii de ședință din data de 21.03.2019 a Tribunalului București. În baza art. 275 al. 3 CPP cheltuielile judiciare avansate de stat, vor rămâne în sarcina acestuia. Definitivă”, se arată în minuta Curții de Apel București.

Pe 21 martie, Tribunalul București a decis să revoce măsura controlului judiciar în cazul celor șapte. Procurorii au atacat decizia la Curtea de Apel București.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Revoca masura preventiva a controlului judiciar aplicata inculpatilor Anastasescu George Alin, Gancea Paul Catalin, Mincu Costin, Nita Cristian Mihai, Nita Daniela Ioana, Moise Marian si Zaharia Viorel. Cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare”, se arată în minuta Tribunalului București.

În dosarul Colectiv, cercetările de la Parchetul General au fost încheiate în data de 28 aprilie 2016, când s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor.

La dosarul trimis de Parchet, vorbim de opt inculpaţi: cei trei patroni ai Clubului Colectiv, trei artificieri şi două societăţi comerciale (Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL).

Acuzaţiile puse în sarcina lor sunt grave: ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.

Dosarul a parcurs paşi puţini şi greoi: iniţial s-a început judecata lui la Judecătoria Sectorului 4, unde vreme de câteva termene bune s-a discutat strict pe competenţa instanţei.

În final, s-a decis declinarea competenţei către Tribunalul Bucureşti, unde nici acolo dosarul nu a înregistrat progrese, termenele fiind amânate din cauza lipsei de proceduri, erori în citare, angajare apărător etc.

În dosarul Colectiv au mai fost trimişi în judecată şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei, care ştiau că acel club funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendii şi au ignorat acest lucru.

Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4, a fost trimis în judecată în mai 2016 pentru două infracţiuni de abuz în serviciu cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4, alături de Aurelia Ioficiu, şef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor, acuzată de complicitate la abuz în serviciu, Luminiţa Ganea, consilier în cadrul aceleaşi structuri şi de Sandra Moţoc, referent superior în cadrul serviciului, asupra căreia planează suspiciuni de complicitate la abuz în serviciu.

Toate cele trei cauze se află într-un singur dosar, cel de la Tribunalul Bucureşti.