Evenimentul Zilei > Politica > Pașcu: Măsurile luate după puciul eșuat din Turcia vor ADÂNCI CLIVAJELE din societate!
Pașcu: Măsurile luate după puciul eșuat din Turcia vor ADÂNCI CLIVAJELE din societate!

Pașcu: Măsurile luate după puciul eșuat din Turcia vor ADÂNCI CLIVAJELE din societate!

Măsurile luate după puciul eşuat din Turcia nu vor face decât să adâncească anumite clivaje din interiorul societăţii, dar relaţia bună pe care Ankara o are cu România va rămâne în continuare la fel de bună şi după acest moment, a declarat luni europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu.

El a menţionat că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este susţinut de jumătate din populaţie.

"Societatea este şi aşa divizată, pentru că jumătate dintre turci îl sprijină pe Erdogan, cealaltă jumătate i se împotrivesc. De data aceasta, lucrurile au mers şi mai departe, pentru că toate aceste măsuri, cei şase mii de arestaţi, toate măsurile luate după nu vor face decât să adâncească anumite clivaje în interiorul societăţii", a afirmat Paşcu la RFI.

Acesta a analizat şi impactul pe care evenimentele din Turcia şi urmările lor îl vor avea asupra armatei, amintind că Turcia este, "în ansamblu", principala "pavăză" a NATO şi UE la ameninţările care vin din zona sudică.

"În momentul de faţă, Turcia are angajate forţe militare atât în sud, în ceea ce priveşte lupta împotriva Statului Islamic, pe graniţa de sud, dar şi în problemele legate de kurzi în interior. Impactul asupra armatei al acestor arestări, al acestor măsuri luate după puciul eşuat se vor resimţi la nivelul armatei", a adăugat europarlamentarul, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte viitorul acordului UE – Turcia referitor la migranţi, Ioan Mircea Paşcu a apreciat că Uniunea este acum prinsă "între ciocan şi nicovală".

"Noi am angajat cu Turcia un acord, care viza în primul rând oprirea valului de refugiaţi, şi acest lucru s-a întâmplat. Acolo există o serie de condiţii, pe care Turcia trebuia să le îndeplinească pentru urgentarea procesului de aderare. Şi aşa existau critici că acele condiţii nu erau îndeplinite pe cât de repede se aşteptau unii la Bruxelles şi acum puciul, cu toată această încercare de a elimina toate formele de rezistenţă, nu face decât să întărească acele critici şi să crească scepticismul la Bruxelles. Asta este ce cred eu că se va întâmpla", a spus Paşcu.

Referindu-se la relaţia Turciei cu România de acum înainte, europarlamentarul social-democrat a opinat că aceasta va rămâne la fel de bună ca şi până acum.

"Nu se poate spune că există disponibilitate în România pentru a acorda adăpost opoziţiei la adresa preşedintelui Erdogan. (…) Relaţia dintre România şi Turcia va rămâne în continuare la fel de bună", a susţinut Ioan Mircea Paşcu.