Evenimentul Zilei > International > Parteneriat ruso-francez în domeniul spațial. Un telescop destinat căutării de viață extraterestră urmează a fi amplasat la 1,5 milioane km distanță de Terra
Parteneriat ruso-francez în domeniul spațial. Un telescop destinat căutării de viață extraterestră urmează a fi amplasat la 1,5 milioane km distanță de Terra

Parteneriat ruso-francez în domeniul spațial. Un telescop destinat căutării de viață extraterestră urmează a fi amplasat la 1,5 milioane km distanță de Terra

Rusia și Franța se pregătesc să semneze un acord cu privire la un telescop spațial, denumit Spectrum-Mm, care va avea menirea de a studia obiectele spațiale din spațiul profund și în special pentru a căuta urme de viață extraterestră, a informat agenția de știri TASS.

TASS o citează ​​pe Larisa Likhachova, director adjunct al Institutul de fizică Lebedev (LPI), unul dintre cele mai vechi centre de cercetare științifică din Rusia, care a comunicat faptul că un acord între cele două părți se află în faza de redactare, din partea guvernului francez partenerul fiind Centrul Național pentru Studii Spațiale. Likhachova și-a exprimat îngrijorarea asupra faptului că datorită reducerii finanțării proiectului care a avut loc în 2019, telescopul nu va putea fi lansat până în anul 2030.

Telescopul, cunoscut și sub denumirea de Millimetron, este un proiect condus de Centrul Spațial Astro al LPI. Acesta va fi amplasat la o distanță de 1,5 milioane km de Pământ.

Telescop spațial va avea o lungime de 10 metri, și este conceput pentru a studia diverse obiecte din  univers pe lungimi de undă milimetrice și în spectrul infraroșu.

Cu ajutorul său, oamenii de știință se așteaptă să obțină date despre structura globală a Universului, structura și evoluția galaxiilor, a nucleelor ​​lor, a stelelor, a sistemelor planetare, a obiectelor cu câmpuri gravitaționale și electromagnetice deosebit de puternice, precum și a compușilor organici în spațiu.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: