O poezie trista le-a amintit elevilor ca trebuie sa aiba grija de cei care le platesc meditatiile si ii asteapta la poarta scolii.
Parintii i-au dat la meditatii pentru a-i ajuta sa ia note mari la examene, sa ajunga la liceele la care isi doresc. Tot parintii sunt cei care i-au adus la scoala dis-de-dimineata si au incercat sa-si ascunda emotiile in fata copiilor care intrau in salile de examen pentru a sustine proba de limba si literatura romana din cadrul Testelor Nationale.
Zeci de parinti si bunici erau in continuare acolo, in curtea Liceului Bilingv „Miguel de Cervantes” din Bucuresti, in jurul pranzului, cand soarele dogorea facand aerul irespirabil.
Asteptau in tacere sa iasa copiii din salile de examen, pentru a le oferi o imbratisare, o mangaiere. Parintii vor fi in curtea scolii si in celelalte zile de examen si ii vor cauta cu infrigurare pe micuti pe listele cu rezultate, sperand mereu ca ai lor nu vor fi niciodata sub linie.
Parintii fac totul pentru ei, iar elevii de numai 14 ani au avut parte ieri de prima lectie de viata. Absolventii de clasa a VIII-a care au dat prima proba a Testelor Nationale, cea la limba si literatura romana, au avut de exprimat o opinie despre un text la prima vedere, respectiv poezia „Parintii”, de Ana Blandiana.
Prima proba a fost simpla
O poezie trista la final, dupa cum spun doua eleve de la Scoala nr. 1 „Sfintii Voievozi”, din Capitala, care i-a facut pe candidati sa iasa pe portile scolilor cu zambetul pe buze: a fost usor. „Chiar a fost supersimplu examenul. Sunt sigura ca o sa iau peste 8”, spune si Ramona de la Liceul „W. Shakespeare” din Timisoara.
„Am scris tot ce simtim pentru parinti. Poezia a avut un mesaj trist pentru ca, dupa ce ne cresc, isi gasesc un sfarsit”, este de parere Maria-Mirabela, eleva la „Sfintii Voievozi”.
„Mai mult m-am gandit la bunici, din cauza ca ei sunt deja in varsta, si am inteles mai bine sentimentele parintilor mei fata de ei”, adauga Ana. „Noi suntem la a doua incercare. Dupa un an de scoala profesionala speram sa intram la liceu”, spune Marilena.
Sursa de inspiratie, parintii au asteptat mai bine de doua ore in curtea scolii, fara a avea curajul sa faca un pas dincolo de poarta. „Vrem sa fim langa ei”, a fost explicatia lor.
Incidente minore
Varianta 11 pentru proba de limba si literatura romana a fost extrasa, ieri, in prezenta ministrului educatiei, Cristian Adomnitei. Pentru prima data in acest an au fost luate masuri sporite de securitate, toate materialele didactice, dar si telefoanele mobile ale elevilor si profesorilor au fost depuse in sali separate, sub supraveghere.
La Scoala nr. 8 din Barlad, judetul Vaslui, circa 200 de elevi au inceput examenul cu o ora intarziere din cauza unei pene de curent, iar doi scolari din localitatile maramuresene Repedea si Borsa au fost eliminati dupa ce au fost prinsi copiind. (Realizat cu sprijinul Departamentului Corespondenti)
Dupa doua examene de Capacitate, unul de Bacalaureat si o licenta, mama Claudiei inca are emotii Sta in curtea Liceului Bilingv „Miguel de Cervantes”, mai retrasa, intr-un colt fara pic de umbra, unde soarele strapunge cu putere pamantul uscat.
Laura isi asteapta fata, care sustine in acest an Testele Nationale, si sta mai deoparte din cauza ca vrea sa-si zareasca micuta cand iese.
Claudia este cel mai mic dintre copii si, desi mama a mai trecut prin doua examene de Capacitate, unul de Bacalaureat si o licenta, inca mai are o multime de emotii.
A auzit ca, in acest an, elevii au avut de comentat un text la prima vedere si este optimista deoarece Claudia are inclinatii spre filologie. Ii este putin frica atunci cand se gandeste ca fata s-a pregatit singura. Nu a avut meditator decat pentru geografie, unde Laura a apelat la o prietena, care i-a luat mai putini bani.
„Mie mi-a placut poezia” Claudia iese pe usa scolii cu putin timp inainte de 11.30. „Am facut variantele de pe net, nu am tocit, poate de aceea mi s-a parut usor”, spune adolescenta, in timp ce isi imbratiseaza mama. „Mie mi-a placut si poezia. Probabil autoarea a vrut sa spuna ca ar trebui sa avem mai multa grija de parinti”, adauga Claudia. (Eugenia Mihalcea)
BAREM DE REZOLVARE
> Varianta cu numarul 11 cuprinde trei puncte: unul in care elevii trebuie sa arate ca poezia „Parintii” de Ana Blandiana apartine genului liric; redactarea unei cereri catre directorul scolii pentru obtinerea unei burse de merit si o analiza a aceluiasi text.
> Baremul a fost afisat pe site-ul www.subiecte2007.edu.ro, inca de ieri, de la ora 12.30.
> Pentru cererea de la al doilea subiect, elevii trebuiau sa foloseasca formulele consacrate de genul: „va rog sa-mi aprobati acordarea.../ solicit acordarea.../ s.a. Conform baremului, copiii trebuiau sa inceapa cererea cu formula: „Subsemnatul/subsemnata”.
> La primul subiect, pe langa cerintele de gramatica, candidatii au avut de explicat, pe scurt, titlul poeziei. Raspunsurile care facea referire la relatia dintre titlu si tema texului, respectiv respectul, admiratia pentru parinti, pot primi un maximum de 4 puncte. Baremul complet il puteti descarca de aici.
URMEAZA
Calendarul Testelor Nationale 19 iunie - limba materna
20 iunie - matematica
21 iunie - istoria romanilor sau geografia Romaniei, la alegere
24 iunie - afisarea rezultatelor (pana la ora 16.00)
24 iunie - depunerea contestatiilor (intre 16.00 si 20.00)
28 iunie - afisarea rezultatelor finale
SUBIECT
Parintii
Parintii fac totul oricand pentru noi - Ne nasc si ne cresc mai mari decat ei, Raman apoi cu discretie in urma, Nu ne deranjeaza de obicei.
Li-e rusine ca sunt prea batrani, prea bolnavi, Pentru noi prea modesti, prea simpli parinti, Vinovati pentru timpul pierdut Ne privesc in tacere cuminti.
Apoi isi muta privirea in stea, Cand raza-nglodata de cer se subtie. Si, obositi, nu pregeta-o clipa Sa ni se-aseze-n pamant, temelie. (Ana Blandiana)