Evenimentul Zilei > International > PARCHETUL GENERAL dezvăluie cum s-a implicat SRI în dosarele penale. FILAJE și ASCULTĂRI ambientale
PARCHETUL GENERAL dezvăluie cum s-a implicat SRI în dosarele penale. FILAJE și ASCULTĂRI ambientale

PARCHETUL GENERAL dezvăluie cum s-a implicat SRI în dosarele penale. FILAJE și ASCULTĂRI ambientale

Conducerea Parchetului General a decis să facă publice informațiile referitoare la Protocolul dintre Ministerul Public și Serviciul Român de Informații (SRI), valabil până în anul 2016. Din informațiile furnizate către mass-media reiese că procurorii lucrau cu ofițerii serviciului secret atunci când, pentru probarea faptelor, suspectul era urmărit sau înregistrat ambiental.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut, astăzi, unele precizări legate de protocolul încheiat între Ministerul Public și SRI,  valabil până la intrarea în  vigoare a Deciziei nr. 51/2016 a Curţii Constituţionale care a interzis implicarea serviciului secret în anchetele penale.

Astfel, susține Parchetul general, încheierea unui protocol de cooperare între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații  a fost justificată de cadrul legal în vigoare la data respectivă, potrivit căruia implementarea măsurilor de supraveghere tehnică se realiza prin intermediul SRI.  În consecință, pentru aplicarea legii, s-a încheiat un protocol, al cărui scop principal a fost trasarea regulilor care să guverneze cooperarea instituțională. În cadrul acesteia, contribuția ofițerilor de informații a fost strict de punere în aplicare a măsurilor tehnice autorizate de instanța de judecată.

Ofițerii serviciilor de informații – în unele cazuri s-a lucrat și cu lucrători ai Ministerului de interne, nu doar ai SRI – nu au desfășurat nici un fel de activități de urmărire penală, aspect care se poate constata din consultarea dosarelor de urmărire penală și din care reiese că activitățile de urmărire penală au fost realizate exclusiv de ofițeri de poliție judiciară sub conducerea și coordonarea procurorilor. 

În mod concret, atribuțiile ofițerilor de informații din cadrul echipelor operative s-au limitat strict la punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere tehnică (exemplu – montarea de aparatură pentru înregistrările ambientale) și exercitarea activităților de supraveghere operative (exemplu – filaje).

Protocolul în discuţie şi-a încetat efectele în momentul publicării Deciziei nr. 51/2016 a Curţii Constituţionale, ce nu mai prevedea posibilitatea ca serviciile de informaţii să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică emise în dosare penale, cu excepția celor  privind infracţiuni de terorism şi contra securităţii naţionale, pentru care SRI are competență.