Evenimentul Zilei > Actualitate > Parada de 1 decembrie. Surprizele pregătite pentru români
Parada de 1 decembrie. Surprizele pregătite pentru români

Parada de 1 decembrie. Surprizele pregătite pentru români

Tradiționala Paradă Militară de 1 Decembrie va avea loc, la fel ca și în ceilalți ani, la București și la Alba Iulia, orașul Marii Uniri. În Capitală pe lângă bravii noștrii oșteni vor fi prezenți și 500 de militari din peste 21 de ţări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave.

Aproximativ 3.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii și Administrația Națională a Penitenciarelor își vor prezenta armele pe sub Arcul de Trimf. La aceștia se adaugă cei 500 de militari străini.

O primă repetiţie pentru parada militară, a avut loc miercuri la Terenul de instrucţie Ghencea.

„Parada militară naţională este un simbol al Armatei Române, este evenimentul cel mai important de peste an, în ceea ce noi încercăm să arătăm populaţiei şi cetăţenilor români. Ceea ce dorim cu acest antrenament este să reuşim să ne sincronizăm în mişcări, să reuşim să aducem în faţa populaţiei tehnică militară, personal, detaşamente constituite de la unităţi care au participat în teatrele de operaţii, unităţi care au participat la exerciţii naţionale şi multinaţionale, care au un cuvânt de spus în apărarea naţională”, declara atunci coordonatorului paradei, Vasile Toader.

Detașamentele de militari străini vor fi din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina și SUA.

Duminică, 1 Decembrie, începând cu ora 9.00, în București are loc o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I.

Începând cu ora 10.00, la Monumentul „Marii Uniri” va fi organizată o ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori, iar între orele 11.00 și 12.30, publicul va avea ocazia să vizioneze tehnica participantă la defilare, care va fi staţionată pe Bulevardul 1 Decembrie 1918.

Parada de 1 Decembrie va începe la ora 11.00, cu defilarea militarilor români și străini.

Pentru buna desfăşurare a repetiţiei, Brigada Rutieră a Capitalei a anunţat o serie de restricţii de circulaţie în zona Piaţa Presei Libere – Arcul de Triumf – Piaţa Victoriei, inclusiv închiderea traficului pe şoseaua Kiseleff, între orele 7,00 şi 15,00, anunță Agerpres.