Evenimentul Zilei > International > Papa îl atacă pe Trump și sare în ajutorul palestinienilor
Papa îl atacă pe Trump și sare în ajutorul palestinienilor

Papa îl atacă pe Trump și sare în ajutorul palestinienilor

Papa Francisc a avertizat duminică asupra „soluțiilor inechitabile” în conflictul israeliano-palestinian, într-o aluzie transparentă la Donald Trump.

Suveranul Pontif a făcut aceste comentarii în orașul port Bari din sudul Italiei, unde a participat la festivitatea de închidere a unei conferințe a episcopilor din bazinul mediteranean.

„Regiunea mediteraneeană este amenințată astăzi de focare de instabilitate și de conflicte, în Orientul Mijlociu și în diferite țări din Africa de Nord, ca și între diverse grupări etnice, religioase sau confesionale”, a spus Papa, citat de Reuters.

Printre participanții la conferință s-a aflat și arhiepiscopul Pierbattista Pizzabala, șeful Patriarhiei latine de la Ierusalim, care are în juridicția sa Israelul, teritoriile palestiniene și Iordania.

Este pentru prima dată când Papa vorbește despre conflictul israeliano-palestinian, de când Donald Trump și-a anunțat planul de pace pentru regiune în data de 28 ianuarie.

Acesta recunoaște autoritatea Israelului asupra așezărilor evreiești din Cisiordania și cere ca palestinienii să îndeplinească anumite condiții pentru a avea un stat, într-o localitate din Cisiordania, la est de Ierusalim.

În timp ce partea israeliană s-a arătat foarte mulțumită de planul lui Donald Trump, partea palestiniană precum și Liga Arabă au respins propunerile americane.

Autoritatea Palestiniană a mers chiar până la ruperea relațiilor cu Statele Unite și Israelul.

Palestinienii, beneficiind de sprijinul majorității comunității internaționale și al ONU, doresc ca viitorul lor stat independent să aibă drept capitală Ierusalimul de Est.

Israelul, pe de altă parte, consideră Ierusalimul drept capitala sa „unită și eternă”.

Papa și-a exprimat în 2018 îngrijorarea față de anunțul Statelor Unite de a-și muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, afirmăd că statu quo-ul orașului trebuie respectat.

„Nu există alternativă rezonabilă la pace, căci orice tentativă de exploatare sau de supremație îl înjosește deopotrivă pe autorul ei și ținta sa. Ea arată o înțelegere mioapă a realității, deoarece nu poate oferi nici un viitor celor doi”, a spus Papa la Bari.

Evident, Suveranul Pontif nu a oferit nici o soluție pentru a pune capăt conflictului care durează de zeci de ani.