Demisie din fruntea Bisericii Catolice, pe fondul scandalului abuzurilor asupra copiilor. Papa a semnat actul

Demisie din fruntea Bisericii Catolice, pe fondul scandalului abuzurilor asupra copiilor. Papa a semnat actul Papa Francisc beatifică un copil nenăscut, ucis de naziști în Polonia ; Sursa: flickr.com

Vaticanul a anunțat că Papa Francisc a acceptat demisia unui arhiepiscop catolic, acuzat că nu a luat măsuri legate de abuzurile asupra copiilor. Prelatul de origine poloneză ar fi fost la curent cu atitudinea avută de un alt episcop față de minori.

Papa Francisc a acceptat demisia unui cleric acuzat că știa de abuzurile asupra minorilor. Vaticanul a anunțat, sâmbătă, că suveranul pontif a acceptat demisia unui arhiepiscop polonez implicat în acest scandal.

Papa Francisc a semnat demisia clericului acuzat că știa de abuzurile din Biserică

Prelatul, care a fost înlăturat acum din Biserica Catolică, a fost acuzat într-un documentar, că nu a acţionat cu privire la abuzurile împotriva copiilor, conform Reuters. Cazul a izbucnit în 2021, când documentarul a fost difuzat de postul de televiziune TVN24.

Preotul Andrzej Dymer, care a decedat în acel an, era acuzat că a abuzat copii. Mai mult, arhiepiscopul diecezei Szczecin-Kamien, Andrzej Dziega, a fost blamat pentru că ar fi ştiut despre acest lucru încă din 1995, însă nu a informat Vaticanul.

Ne puteți urmări și pe Google News
Papa Francisc a

Papa Francisc. Sursa foto: Arhiva EVZ

Demisia, prezentată sub forma „pensionării”

„Sfântul părinte Francisc a acceptat demisia arhiepiscopului Andrzej Dziega din funcţia de arhiepiscop metropolitan al Szczecin-Kamien.”, a transmis Nunţiatura Apostolică în Polonia, reprezentanţa diplomatică a Vaticanului în această ţară.

De altfel, arhidieceza Szczecin-Kamien a subliniat că Dziega se pensionează. În niciuna dintre cele două informări nu sunt specificate și acuzaţiile împotriva prelatului.

Dziega a fost arhiepiscop metropolitan al Szczecin-Kamien din 2009.

 

 

Vatican. Sursa foto: Dreamstime.com

Papa Francisc, Sinod

Papa Francisc Sursa: Vatican

Papa Francisc a acceptat retragerea arhiepiscopului

Postul care a transmis documentarul a precizat că Dziega l-a concediat pe Dymer din funcţia de director al unui institut medical din Szczecin, nord-vestul Poloniei. De altfel, presa poloneză a relatat în anul 2008 că Dymer a fost condamnat pentru abuzuri sexuale împotriva minorilor. Decizia a aparținut unui tribunal al bisericii catolice.

Dymer a înaintat recurs, însă acesta nu s-a judecat înainte de decesul său. Scandalul abuzurilor din Biserica Catolică este mai vechi. Polonia a fost vizată de mai multe cazuri de abuzuri împotriva minorilor. Totodată, biserica din această ţară a anunţat, în urmă cu doi ani, că, în perioada 1 iulie 2018 - 31 decembrie 2020, a primit 368 de plângeri privind comportamentul nepotrivit față de minori.