Papa Francisc, despre binecuvântarea cuplurilor de același sex: „Trebuie să le sprijinim credința”

Papa Francisc. Sursa foto: Arhiva EVZ

Vaticanul a încercat să îi liniștească pe episcopii catolici alarmați în unele țări de aprobarea binecuvântărilor pentru cuplurile de același sex. Sfântul Scaun le-a transmis că măsura aprobată de Papa Francisc nu este „eretică” sau o „blasfemie”, aceasta oferind mai multă libertate bisericilor locale.

Vaticanul a declarat pe 18 decembrie, într-o hotărâre oficială aprobată de Papa Francisc, că preoții romano-catolici pot binecuvânta cupluri de același sex. Aceste binecuvântări se pot acorda atât timp cât nu au loc în cadrul ritualurilor sau liturghiilor obișnuite ale Bisericii.

Papa Francisc a reacționat la criticile aduse de catolicii conservatori

Papa Francisc a reacționat la criticile aduse de catolicii conservatori. Aceștia sunt nemulțumiți de declarația referitoare la binecuvântările pentru cupluri de acelaşi sex.

Comunicatul emis de către Departamentul pentru Doctrina Credinței subliniază faptul că papa Francisc a deschis posibilitatea acordării binecuvântărilor pentru cupluri de acelaşi sex atâta timp cât aceste binecuvântări nu fac parte din ritualurile bisericeşti obişnuite şi nu sunt acordate în relaţie cu uniunile civile şi căsătoriile.

Declaraţia istorică de luna trecută a reiterat faptul că sunt considerate licite doar relaţiile sexuale între un bărbat şi o femeie în cadrul căsătoriei.

Departamentul de la Vatican acordă o mai mare libertate bisericilor locale

Papa Francisc acordă o mare libertate bisericilor locale în ceea ce priveşte aplicarea noilor reglementări privind binecuvântările, potrivit DPA.

La mijlocul lunii decembrie, suveranul pontif a emis o declaraţie care permite binecuvântarea acordată „cuplurilor aflate în situaţii neregulate şi a cuplurilor de acelaşi sex fără a le valida în mod oficial statutul sau a schimba în vreun fel învăţăturile perene ale Bisericii în privinţa căsătoriei”.

Această atitudine a fost apreciată de multe voci. Au existat însă şi critici în anumite ţări, în special din Africa. Un cardinal conservator german, Gerhard Ludwig Müller, a criticat dur această decizie.

Papa Francisc a respins aceste critici

Departamentul a precizat că acest cadru pentru binecuvântări emis de Francisc nu poate fi considerat „eretic, contrar tradiţiei bisericii sau blasfemator''.

Departamentul a subliniat că astfel de binecuvântări nici nu aprobă, nici nu justifică uniunile în afara căsătoriei:

„Vorbim de ceva care durează circa 10 sau 15 secunde. Are logică să negăm astfel de binecuvântări acestor doi oameni care le solicită? Nu este mai adecvat să le sprijinim credinţa, oricât de mică sau de mare ar fi? Să-i asistăm în slăbiciunea lor cu o binecuvântare divină şi să canalizăm această deschidere către transcendenţa care îi poate face să fie mai credincioşi Evangheliei?'', a precizat biroul.