Papa Francisc a spus când se va retrage. Unde și-a pregătit mormântul

Papa. Sursa foto: Arhiva EVZ

Papa Francisc a dat un interviu unei televiziuni mexicane. A spus că este pregătit pentru limitele bătrâneții, dar și unde și-a pregătit mormântul.

fanpage.itPapa Francisc este un om dintr-o bucată. În preajma Crăciunului s-a destăinuit. Într-un interviu acordat exclusiv postului mexican de televiziune N+, Papa Francisc a discutat despre mormântul său pregătit în Bazilica Santa Maria Maggiore. dar și relația sa cu Benedict al XVI-lea și despre decizia acestuia de a se retrage. Și-a exprimat dorința de a putea renunța la pontificat la momentul potrivit: „Eu vreau să pot renunța când vrea Domnul”.

Papa Francisc, despre pregătirea mormântului său

Papa Francisc a dezvăluit că și-a pregătit deja mormântul în Bazilica Santa Maria Maggiore. Explicând această alegere prin marele său devotament față de icoana Maicii Domnului, Salus Populi Romani, ceea ce ar simplifica procedura înmormântărilor papale, după cum a scris  jurnalista Valentina Alazraki de la N+.

Salus populi Romani (în traducere „Salvarea poporului roman“) este icoana Maicii Domnului aflată în Cappella Paolina din Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma. Icoana Salus populi este cea mai semnificativă reprezentare a Maicii Domnului din Roma. Denumirea ei provine din antichitatea târzie. După recunoașterea creștinismului prin Edictul de la Milano în anul 313, aclamația Salus populi („Salvarea poporului“) a fost adresată Maicii Domnului.

În interviu, Papa a explicat necesitatea de a se pregăti pentru bătrânețe și limitele acesteia. A menționat că a avut o întâlnire cu maestrul de ceremonii pentru a simplifica funeraliile papale. A abordat apoi, cu umor, ideea unui „nou ritual”. În interviul exclusiv, Papa Francisc a discutat și despre relația sa cu predecesorul său, Benedict al XVI-lea, care a murit la sfârșitul anului trecut. El a subliniat admirația sa pentru umilința și curajul lui Benedict de a recunoaște propriile limite.

Vizita în Argentina

Papa a menționat că, deși a avut probleme de sănătate în cursul anului, nu s-a gândit să demisioneze. El și-a exprimat respectul față de exemplul lui Benedict. Dar a spus că își dorește să lase decizia în mâinile Domnului.

Referindu-se la situația actuală, Papa a confirmat că a primit o invitație de a vizita Argentina de la noul președinte Javier Milei. El a comentat insultele lui Milei din campania electorală, în care acesta l-a numit pe Papă „reprezentantul celui rău pe Pământ”, menționând că astfel de declarații din campania electorală tind să fie ignorate. Sfântul Scaun și Papa Francisc nu au răspuns niciodată la aceste insulte, conform fanpage.it.