Evenimentul Zilei > International > Papa Francisc CRITICĂ atitudinea naţiunilor de a alunga imigranţii
Papa Francisc CRITICĂ atitudinea naţiunilor de a alunga imigranţii

Papa Francisc CRITICĂ atitudinea naţiunilor de a alunga imigranţii

Papa Francisc a cerut miercuri respect pentru imigranţi şi a sugerat că "oamenii şi instituţiile" care le închid uşile ar trebui să caute iertare de la Dumnezeu, informează Reuters.

Apelul Suveranului Pontif survine pe fondul unei dezbateri aprinse în Europa cu privire la modul rezolvării crizei imigranţilor care a inclus şi ciocniri la graniţa franco-italiană între poliţie şi imigranţi, informează Agerpres.

"Vă invit pe toţi să cereţi iertare pentru persoanele şi instituţiile care le închid uşa acestor oameni care sunt în căutarea unei familii, care caută să fie protejaţi", a spus Papa Francisc

Franţa şi Austria şi-au intensificat controalele la frontieră pentru imigranţii care sosesc din Italia şi au trimis înapoi sute dintre aceştia, în timp ce numeroşi alţii au fost lăsaţi în staţiile de tren din Roma şi Milano. 

Ca un semn al dezacordului care persistă în legătură cu modul în care poate fi rezolvată criza imigranţilor, premierul italian Matteo Renzi a ameninţat cu represalii dacă alte ţări din UE nu sunt de acord să primească şi ele un anumit număr de refugiaţi care sosesc pe ţărmurile Italiei.

"Fraţii şi surorile noastre caută refugiu departe de teritoriile lor, ei caută o casă unde pot trăi fără frică", a spus Papa Francisc cerând comunităţii internaţionale "să lucreze împreună şi eficient pentru a preveni cauzele imigraţiei forţate". 

Franţa, Italia şi Germania au convenit marţi să-şi unească forţele pentru a-i identifica pe imigranţii care sosesc pe mare şi pentru a-i reloca rapid în ţările Uniunii Europene sau pentru a-i trimite înapoi în ţările lor de origine dacă cererile acestora de azil în Europa sunt respinse.