Evenimentul Zilei > International > Papa Francisc, victima „fake news”. Ce a spus, de fapt, despre parteneriatul civil
Papa Francisc, victima „fake news”. Ce a spus, de fapt, despre parteneriatul civil

Papa Francisc, victima „fake news”. Ce a spus, de fapt, despre parteneriatul civil

Declarația Papei Francisc în ceea ce privește parteneriatul civil pentru persoanele de același gen este un fake news, transmit mass-media italiene.

„O presupusă declarație ce i-a fost atribuită lui Papa Francisc, în timpul vizitei ad Limina, a episcopilor americani a fost transmisă pe două portaluri catolice americane. O păcăleală fără temei. Vă explicăm de ce.

Arhiepiscopul Salvatore Cordileone din San Francisco a declarat pentru LifeSiteNews că, în timpul vizitei ad Limina a episcopilor din SUA, care a avut loc pe data de  27 ianuarie, Papa s-ar fi exprimat astfel: „Un parteneriat civil între două persoane de același gen nu poate fi considerat niciodată căsătorie. Atâta timp cât acest lucru este respectat, un parteneriat civil care oferă acces la beneficii guvernamentale poate fi acceptat”, scrie Aleteia.

Declarația, preluată în mod eronat

În momentul în care publicația Catholic News Service (CNS) a relatat despre întâlnirea episcopilor din SUA cu Papa Francisc, jurnaliștii au preluat în mod eronat o declarație a Arhiepiscopul Cordileone în care îl cita pe Papa Francis.

„El a făcut distincții importante între orientarea sexuală și problema căsătoriei, spunând că este important să se asigure cuplurilor care sunt formate din persoane de același gen accesul la beneficiile publice, dar punctând că aceștia nu se pot căsători”.

Ulterior, într-o declarație acordată publicației LifeSiteNews, Cordileone a ținut să clarifice că Papa nu a vorbit despre importanța „garantării” accesului la beneficii publice pentru cuplurile formate din persoane de același gen în timpul discuțiilor. „Papa Francisc „nu a aprobat acest lucru”, a spus arhiepiscopul.

Pe data de 21 aprile 2010, în calitate de arhiepiscop de Buenos Aires și președinte al Conferinței episcopale argentiniene, Bergoglio a încercat să facă apel împotriva legii căsătoriei între persoane de același gen și a emis o declarație în care preciza: „Depinde de autorități să protejeze căsătoria dintre un bărbat și o femeie prin recunoașterea reglementară, pentru a asigura și încuraja funcția sa de neînlocuit și contribuția sa la binele comun al societății.

Dacă se acordă o recunoaștere legală unei uniuni între persoane de același gen sau dacă i se garantează un statut juridic similar cu căsătoria și familia, statul ar acționa nelegitim și ar contrazice obligațiile sale instituționale, modificând principiile dreptului natural și ordinea publică a societății argentiniene”, mai scrie sursa citată.